Акад. Петър Иванов алармира: ТОПИМ СЕ С 9 ДУШИ НА ЧАС, С 220 ДУШИ НА ДЕН

декември 13 | Posted by admin | За БАНИ
D:DCIM100MEDIAIMG_3206.JPG

D:DCIM100MEDIAIMG_3206.JPG

Румяна Милева

Българската нация се топи с 220 души на ден, с 9 души на час. За това алармира на пресконференция акад. проф. д-р Петър Иванов – директор на Научния институт по демография към БАНИ. Той изтъкна, че през последните 10 г. България изпадна до 210 място в света по раждаемост и в същото време се качи на 6-то място по смъртност, нареждайки се до Сомалия, Сирия, Афганистан, Лесото и Уганда. “Съчетанието на тези две тенденции направи България световен шампион по намаляване на населението. През последните 25 г. 2 млн. българи емигрираха в чужбина, до 2050 г. българското население ще намалее с още 2 млн. души ”, подчерта акад. Иванов. Той допълни, че отрицателният прираст в България продължава да расте: той е бил 42 хил. души през 2013 г. , 45 хил. през 2014 г., а за 2015 г. се очаква да бъде 47 хил. „И на този фон два доклада на БАН с церл подпомагане на демографската политика на държавата с нищо не помагат за решаването на проблема”, каза изтъкнатият специалист по демография. Той отбеляза, че според първия доклад на Института за икономически изследвания към БАН раждаемостта у нас трябва да достигне до 11 промила (в момента според НСИ тя е 8,9 промила), но не са посочени конкретните стъпки, с които да стане възможна реализацията на тази амбициозна препоръка. Не са посочени и мерките, които биха могли да се вземат, за да се намали смъртността до 11 промила. Годишно у нас умират около 100 хил. души, а според препоръката тази цифра трябва да се стопи до 75 000. „В настоящия демографски контекст е пълен абсурд да се достигне нулев отрицателен прираст”, категоричен е акад. Иванов. Той изтъкна още и друга абсурдна препоръка на анализаторите от БАН – демографската криза да се бори с връщане на 180 хил. българи от чужбина и още 185 000 емигранти от съседни страни, без да се посочат икономическите, социалните и ред други механизми за това. В доклада се препоръчвало за решаването на демографския срив да се разчита и на емигранти от Близкия и Средния Изток и Африка, които да бъдат около 1 промила или 7 000 души. „Според доклада у нас трябва да се настанят общо около 320 000 души, които ще представляват около 5,5% от намаляващото коренно население на България, което включва и 25-30% от българското население (цигани и турци), чийто майчин език не е българският. Т. е. според стратегията на БАН трябва да очакваме твърде скоро етническите българи да станат малцинство”, изрази притесненията си акад. Петър Иванов. Той отбеляза, че никъде в доклада на БАН не са посочени финансовите параметри за издръжката на евентуалните „пришълци”. Месечната издръжка на един емигрант е 1200 лв. Ако посочената цифра се изпълни държавата ще харчи за тези хора 458 млн. на месец. Простата сметка показва, че за 10 г. тези разходи ще достигнат космическата сума от 56 млрд. лева.
Акад. Петър Иванов представи своите критични бележки и към втория доклад на БАН, направен от Института за населението и човека. В него цифрата на българите, които са емигрирали за да живеят и работят в чужбина е снижена необяснимо от 2 млн. на половин милион. В него не е посочено и че всяка година повече от половината от новородените в България (55%) са от майки, за които българският език не е майчин език.
„В двата доклада на БАН няма креативни предложения. В същото време по мои изчисления те струват на българския данъкоплатец 6 млн. лева”, заяви акад. Петър Иванов. Според председателя на БАНИ акад. Григор Велев неточните цифри и некоректни изводи на работните екипи на БАН можели да тласнат българското правителство към грешни решения. За да има реални и ефективни стъпки трябва да се включат водещи специалисти от различни институции и неправителствени организации, както и да се инициира широко обществено обсъждане, предложи проф. Никола Алтънков – член на Научния институт по демография към БАНИ и
професор от Калифорнийския университет, САЩ.

Текст на снимка:
В пресконференцията организирана от БАНИ участие взеха акад. проф. Петър Иванов, акад. проф. д-р Григор Велев, проф. Никола Алтънков и д-р Марио Маринов – член наблюдател на БАН (от дясно наляво).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.