Иван Костов, експремиер на Р България: ПРОПОВЯДВАНЕТО НА РЕЛИГИОЗЕН ИСЛЯМ ДА СЕ ОБЯВИ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

февруари 29 | Posted by admin | За БАНИ
D:DCIM100MEDIAIMG_3316.JPG

D:DCIM100MEDIAIMG_3316.JPG

D:DCIM100MEDIAIMG_3319.JPG

D:DCIM100MEDIAIMG_3319.JPG

D:DCIM100MEDIAIMG_3324.JPG

D:DCIM100MEDIAIMG_3324.JPG

В. „Целокупна България”

Българските политици да инициират законови промени, според които проповядването на религиозен ислям да се обяви за престъпление. Да се криминализира проповядването на тероризъм, радикален фундаментализъм и пропаганда за война. Да се направят законови промени и по посока на религиозните проповедници, които задължително трябва да са учили в България, да знаят добре български език и да имат разрешение за дейност съобразно българското законодателство. Това са част от предложенията, които направи експремиерът на Р България Иван Костов по време на дискусията „Неоосманизмът и националната сигурност на България ”, която се състоя на 24 февруари 2016 г. в Овалната зала на Българския Червен кръст (БЧК). Организатор на форума е Научният институт „Национална сигурност на Р България” при Научния център „Българска национална стратегия ” на Българската академия на науките и изкуствата. Водещ на дискусията бе главният секретар на БАНИ акад. Маргарита Каменова
Други стъпки, които трябва да се предприемат в името на националната сигурност на България според Иван Костов са: забрана на текущото и периодично външно финансиране на някои вероизповедания у нас; да се създаде законова база за дейността на тези вероизповедания; да се предприемат незабавно превантивни мерки за работа с бежанците и мигрантите на територията на България, както и да се предприемат промени в редица закони, сред които Закона за миграцията, Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии, Закона за гражданската регистрация, Наказателно-процесуалния кодекс и др.

Войнстващият ислям крие голяма опасност, както за България, така и за Европа, изтъкна Костов. Той отбеляза, че Австрия е предприела законови мерки за отпор на подобен риск, предвид голямата мюсюлманска общност, която живее на територията на страната. По същия път върви и Германия. България също трябва с бързи стъпки да тръгне по този път, убеден е българският експремиер. Той се позова на социологическо изследване у нас, според което 4,4% от българските мюсюлмани са отговорили, че биха дали живота си в името на религията си. 1,5% от запитаните пък са изтъкнали, че при определени условия биха подкрепили тероризма. „Става въпрос за около 8000 души, което съвсем не е безобидно ”, уточни Костов. По думите му войнстващият ислям радикализира другите религиозни вероизповедания и създава рискове за потенциални етнорелигиозни конфликти. „Затова националната сигурност на България трябва да стане приоритет на българската политика”, подчерта Иван Костов. За целта трябва да се инициират анализи, анкети, дебати, предложения за промени в българското законодателство, в които да се включват не само политиците, но и различни учени, експерти, специалисти, обществени организации.
Иван Костов се спря на реалните рискове за България, които произлизат от настъпващия неоосманизъм като се позова на анализ направен от Центъра на анализи и управление на рискове. Специалистите са обърнали специално внимание на опасността от
възникване на ислямски джихадизъм в България чрез ислямските имами. Те са се спрели и на тенденцията за ислямизацията и турцизацията на ромски общности и български мохамедани.
Предложенията, които представи доц. Иван Костов трябва да намерят място в Българската националната доктрина, изготвена от екип на БАНИ, чиято шеста редакция предстои да бъде разгледана в Народното събрание, изтъкна председателят на БАНИ акад. проф. д-р Григор Велев. Той се спря на някои моменти от зараждането и развитието на неоосманизма като политическа идеология, позовавайки се книгата „Неоосманизмът” на известния сръбски дипломат и професор Дарко Танасович. Там той дава следното определение за новата политическа доктрина на Турция: „Неоосманизмът е идеология, която се основава на убеждението, че османските времена са били благодатни за османците и другите народи, които са живели в рамките на Османската империя”. Акад. Велев се спря и на условията, благодарение на които избуява неоосманизмът: бурен икономически напредък на Турция предпоследните три десетилетия, натрупан финансов ресурс, силно развита и модерна индустриализация, мощна армия, нарасналото самочувствие на турската управляваща класа и на нацията като цяло. Сред условията бе споменато и повишаване на образованието на турския народ, благодарение на което неграмотните в страната са намалели до 11%.
Акад. Велев се спря на основоположниците на неоосманизма, които са отдалечили Турция от светските идеи на Кемал Ататюрк: сред тях са бившият президент Тургут Йозал и настоящият президент на Турция Реджеп Ердоган, турският премиер Ахмет Давутоглу и труда му „Стратегическа дълбочина ”. Новите турски стратези строят амбициозни геополитически планове, стъпвайки на спомена за величието на Османската империя, която навремето е стигнала чак до Виена. Те имат за цел да превърнат Турция в ”централна страна” на новия евразийски ред, изтъкна акад. Велев
Иван Костов заяви, че редица провали в политиката на Ердоган през последните години дават възможност за решителен отпор на неоосманизма. „Необходимо е да забранят и прекратят пропагандата и вмешателството на Дианета в българското мюфтийство и в религиозната практика на българските мюсюлмани, както и да бъдат отменени работните визи на емисарите на Дианета в България“, посочи още той. По думите му българските държавни институции трябва да проявят бдителност по отношение на религиозни практики, обреди и традиции на местни вярвания, без да засягат фундаментални човешки и религиозни права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.