ТУРЦИЯ СЕ СБЛЪСКВА СЪС СТРАТЕГИЧЕСКИ КОШМАР

февруари 29 | Posted by admin | Геополитика

1Лиз Слай, “Вашингтон пост”.

Случващото се в Сирия ще определи оцеляването на президента Ердоган на политическата сцена
Турция се изправя срещу нещо, което се превръща в стратегически кошмар – бомби избухват в градовете ѝ, враговете ѝ доближават границите ѝ, а съюзниците ѝ явно режат исканията ѝ, пише Лиз Слай във “Вашингтон пост”.
Преди четири години Турция бе на път да стане един от основните победители от Арабската пролет, Западът я даваше за пример, а в региона гледаха на нея като на един от лидерите.
Но всичко това се изпари след провала на арабските бунтове, промените в геополитическия ландшафт и траекторията на сирийската война.
Сега Русия разширява присъствието си около турските граници – в Сирия, в Крим и Украйна и в Армения. Рикошет от сирийската война под формата на самоубийствени атентати в Истанбул и Анкара сее страх по улиците и удря туризма. Икономиката е в депресия. А вътре в страната върви битка с кюрдите, обобщава “Вашингтон пост”.
“Турция се сблъска с многопластова катастрофа. Това е страна, която често имаше проблеми в миналото, но мащабите на
случващото се днес превишават способностите на Турция да се
справи”, смята професорът по международни отношения в университета в Ипек (Анкара) Гокхан Бацик.
Тази седмица Анкара не успя да получи подкрепа от своя главен и най-крупен съюзник САЩ по отношение на борбата на управляващите със сирийските кюрди.
Така Турция се “оказа напълно изолирана и се изгуби в лабиринта от проблеми, за които отчасти е виновна сама”, споделя професорът по международни отношения от университета в Кадир Хас (Истанбул) Соли Озел.
“Турция дотолкова развали отношенията си с всички, че сега вече не може да убеди никого да направи нещо за нея. Това е страна, чиято дума вече няма тежест. Тя блъфира и не изпълнява обещанията си. Тя не може да защити най-важните си интереси, в конфликт е с всички, дори със своите съюзници. За страна, която до неотдавна се възприемаше като важна регионална държава, подобни факти са гибелни”, твърди Соли Озел.
Намеците на Анкара за военна операция в Сирия не срещат подкрепа нито от гражданите, нито от военните.
Ердоган набутва турската политика все по-дълбоко в ямата, от която няма изход, пише “Вашингтон пост”.
“Ердоган греши във външната си политика заради високомерието си. Той бе твърде сигурен през 2010 година, че Турция е всеобщ любимец, и това замъгли разума му. Има проблеми, които не са негово дело, но за начина, по който се справя с тях, отговаря само той”, казва експертът по Турция от Центъра “Уилсън” във Ваншингтон Хенри Бейкър.
Според професор Гокхан Бацик е повече от очевидно, че политиката на Анкара “е много странна и може да доведе до сюрпризи”.
“Случващото се в Сирия ще определи оцеляването на Ердоган, така че нищо не е изключено. За Турция не може да се открие благоприятен сценарий”, твърди Гокхан Бацик.

24 chasa.bg

One Response to “ТУРЦИЯ СЕ СБЛЪСКВА СЪС СТРАТЕГИЧЕСКИ КОШМАР”

  1. Възрожденеца казва:

    Тази проблематична държава Турция, не бива някога да бъде допусната в Европейския Съюз! Тя единствено принадлежи на Азиатския свят и континент!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.