ЛАЗАР МЛАДЕНОВ: ИМАТЕ ЛИ СИЛИ ЗА МАКЕДОНИЯ?

април 12 | Posted by admin | Новини

4Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб в Скопие, е задал на личната си страница във Фейсбук един важен въпрос към българите в България и към българските институции. Ето какво пише той:

Македония е на кръстовище. Всеки следващ ден може да доведе до непредвидими събития. В моменти, когато българщината се възражда, все повече и по-силно, на българите от Македония им е нужна силна подкрепа от българската държава в лицето на институциите, които директно допират темата. Сетете се, винаги, когато им е било най-тежко, българите от Македония са търсили убежище в Майка България. Така беше след Илинденско-Преображенското въстание, след Балканските войни, след Първата Световна Война… Така е било винаги!

Моментът е подобен. Може би не толкова от военен аспект, но от икономически сигурно. Затова събудете се, братя! Ако се преспите и този момент, може да се случи „най-романтичната част от българската история“ завинаги да изчезне от българските хоризонти. Знам, че има единици и структури, на които не им пука за българите от Македония. НО всички родолюбци, на които българщината им е преди всичко, не трябва да позволят това да се случи. Тези и такива сили да надвладеят в обществото.

Имате ли сили за това?

А ето и някои отговори, които е получил като коментари под своя въпрос.

Андрей Врабчев: ЛАЗАРЕ, МОЖЕ ДА СМЕ ЕДНА ШЕПА, НО КАКВОТО ЗАВИСИ ОТ НАС, ЩЕ ГО НАПРАВИМ. НЕМА ДА УНИВАМЕ, КЕ ДЕРЗАЕМЕ! С НАМИ БОГЪ!

Албена Коцева: Лазар, на българи от България – не разчитай. На „Институции“ също. Те са заети с „други“ неща. Някаква помощ от тях видял ли си? Та хвала на Вас, шепа Българи, които все още държите фронта.

Бате Харо: Албена, не е баш така, Андрей е прав и Лазо е прав – може да сме малкомина, ама сме твърдокорни и квото може по нашите сили, ке помогнеме; па полека, лека се повеке българи от БГ са съпричастни, па нормално и на тех да разчитаме и да ги будиме и да ги ръчкаме! Борбата е тежка, дълга, изтощителна, жестока, но заедно со нашите бойни другари и братя от МКД продължаваме само напред и нагоре и ни чекор назаде – Бог съ нами!

Асен Йорданов: Прав си, Лазаре. Но и България е на кръстопът. И битката за Македония първо трябва да се спечели в самата България! След като България спечели битката за самата себе си. Тогава бъди сигурен, че Македония ще си дойде веднага там, където й е изконното место. Иначе изчезва и романтичната, и същинската част. И всичко изчезва, барабар с историята! Човек не може да говори от името на други, но аз са себе си казвам, че съм насреща с отворена душа и подадена ръка. Винаги!

Климент Талев: ИМАМЕ СИЛИ И ТЕЗИ СИЛИ ТРЯБВА ДА ГИ УПРАЖНИМ ВЪРХУ УПРАВНИЦИТЕ, КОИТО ИЛИ СПЯТ, ИЛИ СИ ВЪРТЯТ ОЧИТЕ!!!

Станчо Пенчев: Няма място нито за униние, нито за отчаяние, брате Лазаре! Българският Дух се надига, макар и тежко, и както ни се струва бавно, но се надига. Той е нашето обединително начало. България излезе от тежка историческа амнезия и страх в костите след комунистическия режим, който беше в основата си антибългарски. Българите в Македония носят още по-силен страх в костите, но въпреки всичко ние отново ще успеем да се надигнем и да заемем подобаващото ни се място в света. Времето работи за нас, а политиците са само пионки, когато народът поиска своето и най-важното усети възможност да го осъществи. Търпение, смирение и набиране на сили. Този геополитически хаос, който предстои, ще унищожи статуквото и ще отвори възможността 21-ви век да бъде наш.

***

Дали ще се намерят все пак и някакви представители на българската държава, които да отговорят на въпроса на Лазар Младенов?

Дали ще се намерят български институции, които да отговорят адекватно на предизвикателствата на днешното време и на тревогите на хората със съхранено българско самосъзнание в Македония?

Еврочикаго

eurochicago.com

 

 

One Response to “ЛАЗАР МЛАДЕНОВ: ИМАТЕ ЛИ СИЛИ ЗА МАКЕДОНИЯ?”

  1. Митре Турунджов казва:

    Едно от най важните условия за да преоделееме това национално кризистно състояние на сегашния ни национален пробленм е да заклеймим публично и завинаги комунизма и коминтерна като главни виновници за третата ни национална катастрофа, и като пагубни и вредни явления за Европейската и световната цивилизация, като антибългарско творение на болшевизма за цялостното унищожение на българската народност чрез сътвореното през 1945 година на на дивия, пешерен анти-български македонизъм от който днешната „Република Македония“ все още черпи „жизнените“си сили.
    Долу Македонизма! Да живее България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.