СРЕЩА С АКАД. ИВАНКА ДЕНЕВА ПО ТЕМАТА „БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКОТО В ТВОРЧЕСТВОТО Й”

юли 5 | Posted by admin | За БАНИ

Етнографският комплекс „Хаджи Данчови къщи” отвори гостоприемно врати за творческо общуване на ценителите на словесното изкуство с акад. д-р Иванка Денева. За среща с книгите на писателката дойдоха ученици (от VIII – XII клас) на Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов” – с литературни интереси и изкушени читатели. Залата бе тясна да побере проявилите отношение възпитаници, водени от преподавателите си по български език и литература.

Културната инициатива се осъществи във времевия отрязък на светли събития: на предстоящия празник Възкресение на Спасителя, съпричастяване към организирания в страната Литературен маратон и към Деня на книгата и авторското право, посветен на 400 години от кончината на гениите Мигел Сервантес, Уйлям Шекспир и др. Иванка Денева е показвала своето отношение към приносите им, организирайки за сливенци в минали години вечери на Шекспир и на Габриел Г. Маркес в клуб „Германия”.

Творческата среща с учащите от ГПЗЕ във възрожденския комплекс „Хаджи Данчови къщи” отправи вниманието на присъстващите към художествените търсения на акад. Иванка Денева по най-значимата в творчеството й тема: „България и българското в произведенията на писателката” – основна във всички нейни книги из различни жанрове, и допринасяща за родолюбивото и гражданско възпитание на подрастващите. Вечерта започна с поетичния „Диптих за паметта”, поднесен от Ив. Денева, а по-късно и с авторско четене на откъсите „Стълкновенията на времето” и „Крушения” (из романите й.). Ученичка изпълни своята творческа задача: да представи мултимедийно и с фотоси биографията на писателката – с изведени из нейните сайтове и други източници сведения за книгите й, включването в национални енциклопедии и международни антологии, присъдени награди и публикации в чужбина.

Обстоен и задълбочен анализ на полифоничния роман „Кръстопъти и ветрове” поднесе организаторката на инициативата и преподавателка в ГПЗЕ Ваня Борисова, която потърси проявленията на българското в националната съдба и битие, освободителните борби, човешки характери и взаимоотношения, природа и др. в творбата. Изненада за гостенката бе прозвучалият на испански език превод-изпълнение на нейната поема „Лунна соната” – на фона на акордите от едноименната музикална творба на Бетовен. Акад. Ив. Денева пожела с поемата си „Повеление” творческото начало да движи поривите на младите хора във всяка дейност и етапи от живота им.

Авторката чу оценки за произведенията си и от присъстващите учители Катина Тенева, Ваня Ченкова и Антон Кънчев, както и от развълнуваните ученици, отговаряйки на многобройните им въпроси. Организаторите направиха съвместни снимки с гостенката и й подариха справочници и букети от червени рози.

30 --- akad. Ivanka Deneva- Snimka Kalojan Kanchev GPZE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.