Полк. Никола Стоянов: Свидетели сме на второ Велико преселение на народите. Хибридната война поразява свободната човешка воля

април 13 | Posted by admin | Интервю

Полк. Никола Стоянов е преподавател във Военната академия „Г. С. Раковски“ в София и е директор на центъра „Квалификация, дистанционно обучение и компютърни симулации” към академията.

Роден е през 1965 г. в  гр. Сливен. Завършва Висшето училище за артилерия и противовъздушна отбрана „Панайот Волов” в гр. Шумен. След това служи в армията и е командир на различни подразделения, включително в Генералния щаб.

През периода 2004-2005 г. полк. Стоянов е началник на щаба на Четвърти пехотен батальон на Българския военен контингент в Ирак – гр. Дивания. Бил е и командир на българския контингент в Афганистан от април до октомври 2008 г.

Многократно е награждаван с български и чуждестранни отличия. Защитил е дисертацията си на тема „Усъвършенстване на способностите за сътрудничество между органите за управление при извънредни ситуации”.

Книгата му „Хибридни войни и ненасилствени революции“ на издателство „Изток–Запад“ предизвика широк интерес.

– Полк. Стоянов, много се говори напоследък за хибридна война, но все още масовата публика не е наясно какво означава това понятие.

– Прав сте, доколкото има някаква представа, често тя е значително изкривена. Най-честата грешка е отъждествяването на пропагандата като елемент на информационната война с хибридната война. Всъщност пропагандата е само една част от информационната война, а самата тя е един от компонентите на хибридната война, която е сложен и многообразен метод за постигане на различни цели. Първо определение за хибридната война дава американският учен в областта на националната сигурност Франк Хофман. Той говори за набор от методи на конвенционални стратегии, неконвенционални тактики и способности, терористични дейности и организирано насилие, за да се получи хибридна война. Ако трябва най-общо да я представя, това е комбиниране на политически, икономически, информационни и военни методи, а понякога и на терористична и друга криминална дейност. Разбира се, в практиката най-често наблюдаваме приложението или опитите за приложение само на част от изброените способи за водене на хибридна война.

– От кога се водят хибридни войни?

– Комбинация на различни техни елементи имаме още преди столетия. Става въпрос за съвместни, в различна степен координирани действия, между така да се каже официалните въоръжени сили и различен тип други формирования. Ако се върнем например към 40-те години на ХХ в., партизанските движения, действащи срещу нацистите и техните съюзници и в подкрепа на Съветската армия, са вид хибридна война.

– Какво все пак е новото през последните години?

– Това, че акцентът категорично се измести от военния компонент към невоенните компоненти. Това затруднява и забавя идентифицирането на една хибридна атака, защото в нея може изобщо да няма изстрели, взривове, участие на униформени войници и други ясно разграничими белези на агресия. В крайна сметка една война винаги има политически цели – подчиняване и завладяване на територии, на всякакъв вид ресурси, промяна на обществения ред, на масовото съзнание. Ако това може да бъде постигнато без очевидно насилие, а само с икономически и информационни методи, поръчителите и организаторите винаги се въздържат от оръжие. То влиза в сила, ако споменатите способи се окажат недостатъчни.

– Съвременното общество все повече живее през интернет, това как променя възможностите за хибридна война?

– Без съмнение информационните технологии улесняват хибридната война. Една информационна операция, проведена успешно през интернет, достига страшно бързо до огромни маси от хора и може да промени тяхното мислене и поведение, без те изобщо да подозират, че всъщност са манипулирани. Целта на информационната война като част от хибридната е да се изгради такъв мироглед и ценностна система в определени групи от обществата, че те да бъдат от полза на съответните кукловоди. Най-често става въпрос за целенасочено изграждане на образи кой и какво е „добро“ и кое е „лошо“, а в същото време хората са убедени, че сами правят съответния извод и избор. Тук не се завладяват физически територии, завладяват се умствени територии, което понякога е много по-опасно. Вредата е в менталното пространство, няма унищожени материални активи, но се унищожава свободната гражданска съвест, хората неволно стават подчинени на неясни за тях, но изгодни за водещите войната цели. Колкото повече сме зависими от новите информационни технологии, толкова по-голям успех може да постига хибридната война в частта си за завземане на свободната човешка воля.

– Но Вие сте посочвали и случаи за нанасяне и на сериозни материални щети само през интернет…

– Това също е факт и не е за пренебрегване. Само един пример ще дам, който стана христоматиен. През 2009 и 2010 г. беше атакувана чрез компютърния вирус „Стъкснет“ центрофугата на „Сименс“ С-7 за обогатяване на уран в Иран. Тази центрофуга беше безвъзвратно повредена. Спори се от кого е атаката – дали е от САЩ, от Израел или от другаде, но резултатът беше постигат. Разбира се, в този случай говорим за някакъв положителен за света резултат – препятстване на ядрена програма в ръцете на непредвидим режим. Но такива методи могат да бъдат използвани с всякакви цели от тези, които ги владеят.

– У нас има ли кой да следи потенциални хибридни атаки, има ли подготвени структури, които да противодействат ефективно?

– Една от целите ми, когато започнах да пиша книгата си, беше да предложа няколко мерки, с които се надявам, че държавното ръководство ще се запознае, както и всички институции, които имат отговорности към националната сигурност. Провокирането на дискусия по темата, обсъждания в различни формати бих приел за една постигната цел. Мога да ви кажа, че в момента в България се изготвя стратегия за противодействие на хибридните заплахи. На срещата на министрите на отбраната на страните – членки на НАТО, в Брюксел през 2015 г. се реши всяка от държавите да има такава стратегия, както и организацията като цяло. У нас се работи и по стратегия за противодействие на кибератаките. Уверявам ви, че вече има подготвени хора и се подготвят нови, които да организират защитата ни срещу всякакви хибридни атаки. Разбира се, това никак не е лесна задача, тя изисква комплексни действия на много институции и на цялото общество. Не забравяйте мисълта на Бисмарк, че победата на бойното поле започва от класната стая. В случая хибридните атаки изискват и хибриден отговор.

– В момента основният страх на хората в Европа е, че нашествието на огромни групи от Азия и Африка не е случайно, а е част от някаква голяма стратегия, може би от хибридна война…

В крайна сметка една война винаги има политически цели – подчиняване и завладяване на територии, на всякакъв вид ресурси, промяна на обществения ред, на масовото съзнание

– Не се наемам да коментирам мигрантската криза точно от такава гледна точка, защото не разполагам със съответната пълна информация. Но е очевидно, че постоянно и неконтролируемо навлизане в Европа на мигранти от посочените от вас региони ще доведе до промяна в етно-религиозния състав на населението. Имаме пълно основание да твърдим, че от 2014 г. насам наблюдаваме Второто велико преселение на народите. Само някои сведения какво се случва на юг от Сахара и в Централна и Южна Азия. Там населението за последните 50-60 г. рязко се увеличи с до 50 на сто. Очаква се през 2025 г. в Африка да живеят около 1 млрд. души, като 50 на сто от тях ще са на възраст до 24 г. Подобна е ситуацията и в Южна Азия и Близкия изток. Там големият проблем е, че започнаха да свършват ресурсите, но не само енергийните, но и стратегическите – като храна и вода. Преди 50-60 г. в Африка масово хората бяха от типа ловци-събирачи и се изхранваха. Сега броят на животните намаля драстично, има тежки проблеми с прехраната. Освен това благодарение на новите технологии хората видяха друг стандарт на живот, какъвто е в ЕС и САЩ. Това допълнително ги мотивира да тръгнат насам. Така в следващите 30-40 години неминуемо ще наблюдаваме промяна в религиозния и етническия състав на страните в ЕС.

– Нали говорим за интеграция?

– Няма случай в историята една религиозна общност масово да се е интегрирала в друга религиозна конфесия. Самите ние, българите, сме пример за живот пет века под насилствена асимилация от османските турци, но въпреки това успяхме да запазим нашата идентичност и религия. Защо ще очакваме, че ислямът, който е по-консервативен от християнството и освен това е в зенита си, ще се интегрира към нашата религия? Съмнявам се!

– Какъв е изходът, какво можем да направим?

– Все пак ръководителите в Европа започнаха да осъзнават процесите в дълбочина. На първо място ние трябва да приемем, че част от досегашните постулати за европейска безкрайна толерантност не са работещи във всички случаи. Надявам се скоро това осъзнаване да премине във фазата на конкретни решения и действия, да имаме обща защита на границите на ЕС, включително чрез единна европейска армия.

 

jivotatdnes.bg/

 

***

265

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.