ИНФОРМАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА (Б.А.Н.И.)

април 18 | Posted by admin | Съобщения

На 12 април 2017г. в рамките на научен семинар, организиран от Българска академия на науките и изкуствата (Б.А.Н.И.), беше изнесена академична лекция на тема „Перспективи пред Американската държава” от професор Сам Джейкъбсън. Госпожа Джейкъбсън е академик на Б.А.Н.И. и професор по право от Университета Уиламет в щата Орегон, САЩ. Тя бе представена на аудиторията с кратки биографични данни от академик професор Мария Славова, която осъществи и превода от английски на български език.

Академик Джейкъбсън е родена в САЩ, а нейните родители са от норвежки произход. Братовчед на майка й е известният норвежки пътешественик Тур Хеердал. Тя харесва България, за което свидетелстват и множеството нейни предишни посещения в страната ни.

В лекцията бяха разгледани актуални въпроси засягащи развитието на американското общество и в частност на щата Орегон, като: нарастване броя на бездомните деца в училищна възраст; проблемите със здравното осигуряване; несигурността за работното място свързана с тактиката на корпорациите да ограничават синдикалната дейност; възникващата несигурност и страх от бъдещето; влиянието на нарастването на контрастите във възнагражденията върху ценностите на така обособените групи в обществото; особеностите на избирателната система и влиянието на необразоваността върху демокрацията.

В оживените разисквания се откроиха изказванията на академик Мария Славова, академик Георги Маринов, академик Георги Фотев и други учени и специалисти.

 

ПРЕССЛУЖБА НА Б.А.Н.И.

 

0- logo bani0001

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.