Международен Събор на българския дух и култура

април 20 | Posted by admin | Новини

аМеждународен Събор на българския дух и култура

 

В историята на България има много съдбоносни моменти. В повечето случаи начело на държавата са стояли достойни, силни мъже. След хан Аспарух, основателят на държавата, безспорно такъв е хан Борис (Богор, Богорис), който се възкачва на българския престол през 852 г. Борис е предопределен от съдбата да извърши два исторически акта – покръстване и просвещение на българския народ. Той остава в историята като княз Борис І. и с името Борис-Михаил. По-късно българската църква го провъзгласява за светец, а неговата памет се почита на 2 май.

Във вътрешно-политически план чрез приемането на християнството се премахват религиозните, културните и етническите различия между прабългари и славяни. То ги обединява в единна, неделима нация. А където има единна нация, там държавата е силна. След близо 16-годишна борба княз Борис І. постига изключителен дипломатически успех – по онова време единствено българската църква става изцяло автокефална, независима във вътрешните си работи и самоканонично подчинена на Константинопол. За самия Борис, като хан, покръстването има още един аспект – християнството е важен фактор за засилване, централизиране и концентриране на властта в ръцете на владетеля.

Втората историческа цел, осъществена от Борис е просвещението на българския народ. Създаването през 855 г. на първата славянска азбука – глаголицата – една нова и съвършена азбука, съобразена с всички фонетични особености на славянския език е епохално дело на братята Кирил и Методий, което променя историята на Европа. Решено е да бъдат създадени две основни средища за обучение на духовенство и за просветно-книжовна дейност на славянски език. Първото, в североизточна България с център Плиска и второто в областта Кутмичевица с център Охрид. Княз Борис използва писмеността като ефикасна гаранция срещу превръщането на византийското църковно и културно влияние в политическо По – късно постепенно се налага нова графична система, известна като кирилица. Тя включва 14 глаголически букви и възприема още 24 букви от гръцкото унициално писмо. През ІХ-ХІ век глаголицата и кирилицата се използват едновременно, след което се налага кирилицата. И така в исторически план оценката  за ролята на българската държава по онова време е в думите на френския лингвист проф. Роже Бернар: „Спасявайки делото на св. св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност!”.

Тези събития имат огромно значение за държавата, не само в онзи исторически момент, а и до днес. Всъщност, ще имат значение и в бъдеще – докато има българи и България.

Изхождайки от всичко казано по- горе , следвайки основните цели и задачи в своята дейност, Асоциацията на българите по света съвместно с Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ), Община Каспичан, „Двор на Кирилицата”, гр. Плиска и кметство Плиска организират под патронажа на Община Каспичан и във връзка с честванията на годишнината от покръстването на българите и празника на гр. Плиска Международен Събор на българския дух и култура с цел:

изграждане на морално – духовни ценности в младото поколение,

запазване идентичността,

съхранението на българския род, бит, традиции, култура и интеграцията им в европейските ценности

Програмата на Събора, включена в афиша на Община Каспичан по повод честванията на годишнината от покръстването на българите и празника на гр. Плиска – 1 и 2 май 2017 г.

  1. Викторина „ Първа Българска държава ”–
  2. Участници – отбори от ОУ от региона с награда осигурена от АБС
  3. Историческа лектория

Лектори – проф. Григор Велев, проф. Пламен Павлов, проф. Миладин Апостолов,

  1. Театрална постановка
  2. Гост, театър „ Смешен петък ”, гр. Тараклия, Молдова
  3. Концерт
  4. Участници – фолклорен състав от Чийшия, Болградски район, фолклорен състав “ Българче ”- гр. Тимишоара, Румъния
  5. Изложба на д-во “ Българска шевица ”

 

Секретариат на АБС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.