Македония трябва да покаже, че е готова за ЕС

май 3 | Posted by admin | Новини

„Ако новото македонско правителство направи стъпката за подписване на Договор за добросъседство и приятелство, можем с пълни основания да застанем твърдо зад европейското членство на страната“. Това заяви депутатът от „БСП за България“ Кристиан Вигенин в ефира на БНТ. \

Той обясни, че в документа са отразени някои от основните теми, които тровят отношенията ни. „Виждаме сблъсък не просто на две политически сили, а на две различни визии за развитието на Македония“, коментира Кристиан Вигенин. Според него Зоран Заев е проевропейски настроен и демократичен, а от другата страна има политическа сила, чийто лидер се е вкопчил се във властта и се опитва чрез национализъм да съхрани тази власт.

„Изборите бяха демократични и трябва да се уважи резултатът от тях. Ако не се блокира този процес, вероятно до седмици ще имаме ново правителство. Тогава България може да бъде много полезна, особено с предстоящото председателство“, допълни бившият външен министър. Според него ново правителство в Македония би било шанс да се поставят на нова основа отношенията с България и да се развиват на европейските принципи, а не на балканското противопоставяне.

Кристиан Вигенин е на мнение, че напрежението в Македония се трупа от години. „Има неща, които тази страна трябва да изживее, за да покаже, че наистина е готова и е способна да бъде член на ЕС. Ситуацията там показва, че не е стигнала етапа, на който това общество може ефективно да се справя с демократичните процеси и спазването на конституционната процедура“, посочи депутатът. Според него изходът от тази криза ще бъде най-сигурното доказателство, че страната е готова да поеме по този път.

Кристиан Вигенин смята, че на Балканите трябва да се заложи повече на сътрудничество, съвместното поставяне на глобалните въпроси пред ЕС и пред останалите фактори, и да се търси това, което обединява. „В момента всяка една от страните в региона се е фокусирала върху себе си, а така няма да можем да решим проблемите“, уточни той.

България има интерес процесът за приемане на Турция в ЕС да не бъде спиран, коментира още Кристиан Вигенин. „Трябва да се направят всички усилия Турция, макар и трудно, да върви към ЕС, да изпълнява критериите, които са много високи от страна на Съюза. В момента Турция върви точно в обратна посока“, заяви той. „Намесата или опитите за намеса във вътрешните работи на България, трябва да бъдат пресечени“, подчерта Кристиан Вигенин.

 

http://www.glasove.com/

 

 

***

00 Македония 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.