ИНФОРМАЦИЯ НА БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА (БАНИ)

май 18 | Posted by admin | Новини

„Сдружението на танцовите дейци” с ръководител акад. Красимир Петров проведе Десетия, юбилеен конкурс за „Голямата танцова награда на София” на 22 и 29 април 2017 год. Този конкурс се утвърди като единствен в България по своя формат. В него участват колективи за класически, модерни и хип-хоп танци, и български народни танци. В проведените досега издания на конкурса са участвали около 15,000 танцьори на възраст от 10 до 18 години, както и танцьори на по-голяма възраст.

В конкурса за тези десет години са участвали изтъкнати любителски колективи от София и страната като: „Веда джуниър”, „Естрея”, „Цветни мечти”, „Софистик – живо”, „Емоушън”, „Зареница” – гр. Смолян, балет „Ива” – Пазарджик, балет „Меги – денс”, танцово ателие „Алегрета”, както и фолклорните състави – „Боговица”, „Средец”, дюфа „Изворче”, ансамблите „Веселие” гр. Симитли, „Мездра”, „Пирински танцов ансамбъл”, дюфа „Пиринска китка”, „Пиринче”, тф „Има – нема”, „Фолклорика”, „Стефан Желязков” – Варна, „Нова генерация” и други.

Конкурсът по традиция се провежда в Синдикалния дом на транспортните работници в София и се оценява от две журита в състав д-р Бонка Матова, Анатолий Клочков, Людмила Стоева, проф. д-р Даниела Дженева, Любчо Василев и Христофор Раданов. Регламентът на конкурса осигурява точно, професионално и коректно оценяване на колективите. Всички получават грамоти за участие, а най-изявените – дипломи, плакети и други награди.

Целта на конкурса е да се стимулират хореографите да създават нови танцови произведения в различните жанрове на танца и да се възпитават децата и младите хора чрез прекрасното и силно въздействащо танцово изкуство.

През всеки творчески сезон Сдружението на танцовите дейци организира традиционни концерти, посветени на Деня на София 17 септември, 1 ноември – Деня на народните будители, Коледни концерти и на 3 март – Националния празник на Република България.

За БАНИ дейността на академик Красимир Петров и на Сдружението на танцовите дейци представя онази част от българското общество, която работи за запазването на българския национален дух и идентичност.

Във връзка с юбилейния концерт, извършен с подкрепата на Българската академия на науките и изкуствата , акад. Красимир Петров и «Сдружение на танцовите дейци» бяха почетени от Академията с Поздравителен адрес.

ПРЕССЛУЖБА НА БАНИ0- logo bani0001

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.