„Списъкът на Клинтън“ се попълни с още един подозрителен труп

май 18 | Posted by admin | Анализи

В Америка се разгоря скандал, който остана незабелязан заради поредните обвинения по адрес на Тръмп. Така нареченият „Списък на Клинтън“ – подозрителни смъртни случаи в обкръжението на знаменитото семейство, се попълни с още една жертва. Въпросната жертва е човек, чиито действия бяха приписани на „руските хакери“ и чиято история напомня холивудски политически трилър.

Струва ми се, че „руските хакери“ могат да се смятат за оправдани. Според информацията в американските медии човекът, предал на Wikileaks вътрешна информация от кореспонденцията на ръководството на Демократическата партия, е бил сътрудник на Националния комитет на тази партия. Казва се Сет Рич. Той вече е мъртъв.

Американски детектив

Федералният следовател, чието име засега не се оповестява, се запознал с писма, които Рич писал на Гевин Макфейдън – близък приятел и покровител на Джулиан Асанж. От януари до май 2016 г. Рич му е изпратил повече от 44 000 писма на високопоставени демократи. От тях става ясно, че върхушката на партията е играла за Хилари Клинтън и против Бърни Сандърс, което на практика го принудило да се отдръпне на дистанция.

Както е известно, публикуването на тази кореспонденция в Wikileaks, предизвика тежка криза и разкол в редиците на демократите. Опитите да „удавят“ набиращия популярност Сандърс, който, както сега смятат социолозите, на финала лесно би победил Тръмп в щатите от Ръждивия пояс, но благодарение на нарушаването на всички вътрешнопартийни етични норми, на това място беше поставена баналната мошеничка Клинтън. Изтичането на тази кореспонденция се превърна в една от основните причини за поражението на демократите на изборите за президент.

Ръководството на демократическата партия веднага обвини за кражбата на писмата вече станалите легендарни „руски хакери“. Темата подхванаха дресираните медии и тя набра скорост. След като бяха обвинени руснаците, напълно пропадна въпросът за вътрешно разследване в самия Национален комитет. Единственото, което стана известно на публиката, е, че оставка подаде шефът на Националния комитет Деби Васерман Шулц, лично подкрепяла Клинтън в ущърб на Сандърс. Всичко останало изглеждаше така, все едно ръководството на демократите въобще не се интересува възможно ли е някой да е „налял“ отвътре тази толкова опасна информация към Асанж.

Всъщност такова разследване беше проведено, но тайно. В края на краищата фактът, че Wikileaks има информатор в Националния комитет, самите демократи знаеха още през зимата на 2016 г. В едно от публикуваните писма с дата 22 февруари, ръководителят на предизборния щаб на Клинтън Джон Подеста пише: „Определено съм за това да бъде наказан заподозреният в източването на информация, независимо от факта дали има реални основания или не“.

Последните писма от Националния комитет са били изпратени от Рич на Макфейдън в края на май. Съдбоносната публикация на Wikileaks излезе на 22 юли. А 20 дни преди нея Сет Рич е бил убит.

Обстоятелствата около неговата смърт предизвикват редица въпроси. Около 4 часа сутринта той вървял из вашингтонския район Блумингдейл, прибирайки се от бар към дома си и бъбрейки с приятелката си по телефона. До дома му оставали буквално стотина метра, когато момичето чуло странен шум. Рич казал, че ще й се обади пак, но така и не го направил. На разсъмване бил открит с две огнестрелни рани. След два часа починал в болницата.

Запазени са видеозаписи с нападението на Рич, на които се виждат двама стрелци. Нощната улица била пуста. Нападателите не са взели нищо – нито документи, нито часовник или смартфон. Въпреки това вашингтонската полиция и до ден днешен работи по версията за обир. За една година следствени действия не са открити заподозрени, свидетели или мотиви. Не помогнаха даже щедрите обещания за награда в размер на 125 000 долара.

Потресени от загубата на своя 27-годишния си син, родителите на Рич наели известния частен детектив и бивш вашингтонски следовател по особено важни дела Роди Уилър – близък до републиканците и често появяващ се по Fox News. Уилър се сдобил със сензационна информация от федералния следовател за кореспонденцията на Рич с Wikileaks, която огласил в ефира на „родния“ телевизионен канал Fox 5.

 

Републиканската партия с удоволствие подхванала скандалните разобличения, свързани с убития сътрудник на Демократическата партия. Ако Рич наистина е бил информатор на Wikileaks, то тогава главният печеливш от неговата смърт е ръководителят на демократите и лично Хилари Клинтън.

Детектив Уилър предполага, че смъртта на Рич не е била банално убийство с цел грабеж. „Тук е важно да се разбере, че ако има такава голяма награда… и никой не идва при нас да сподели информация, значи това не е обикновен криминален случай. Означава, че следователят е длъжен да потърси други мотиви за убийството на момчето… Това дело може да е свързано с цял куп проблеми във Вашингтон.“

Родителите на Рич отричат възможността техният син да е предал интересите на своята партия. Именно за Рич намекна в свое интервю Джулиан Асанж през август по холандската телевизия. „Нашите информатори рискуват сериозно – казва той, – просто много сериозно. Да вземем това 27-годишно момче, сътрудника на Националния комитет на Демократическата партия, което беше убито с два изстрела в гърба във Вашингтон, само преди две седмици, както си вървяло по улицата…“ „Но това е било обир“, контрира водещият на предаването. „Няма такива данни, няма“ – заявява основателят на Wikileaks и обявява награда от 20 000 долара за каквато и да било информация за убийството на Рич.

Интересни са личните контакти на жертвата. През Националния комитет, буквално водейки го за ръка, го превела съпругата на неговия бивш работодател Джейн Клиб – пламенен еколог и страстна почитателка на Бърни Сандърс. Напълно е възможно тя да е сигнализирала за интригите на Хилари Клинтън и Деби Васерман Шулц срещу нейния кумир.

Гевин Макфейдън – дългогодишен правозащитник, известен журналист и кинематографист, събрал в своя лондонски дом тълпа от левичари и анархисти, също бил приятел на Бърни Сандърс, при това много стар приятел. Те се запознали през 60-те години на миналия век в Чикаго, където заедно участвали в леви движения. Възможно е съвсем не случайно именно затова на него Сет Рич да е предал кореспонденцията на демократите. Приятелите на Сандърс са потресени от това как цинично ръководството на демократите го отписало от предизборната гонка и е напълно възможно да са използвали Рич, за до могат да разобличат заговора в Националния комитет на Демократическата партия. Още повече че самият той поддържал Сандърс и според думите на родителите му бил „идеалист, вярващ в Америка“.

Кървава жътва

Убийството на Рич далеч не е първото странно убийство в обкръжението на Бил и Хилари Клинтън. Из интернет се търкалят стотици „разследвания“ със звънките названия „Списък на убийствата на Клинтън“. В подобни списъци фигурират от няколко десетки до стотици имена. Сериозните медии игнорират тази информация като нелепа конспирология от типа „рептили“. Впрочем първият такъв списък е бил официален – той бил предаден за разследване на Капитолийския хълм от бившия конгресмен от Републиканската партия Уилям Данемайер. В него има 24 имена на хора от обкръжението на Клинтънови, които са загинали при неизяснени обстоятелства.

През 1993 г., когато Бил Клинтън стана президент за първи път, юристът Линда Томпсън публикува книгата „Клинтън: отчет за покойниците. Съвпадение или целувка от смъртта?“. В нея фигурират 34 имена на приятели, любовници, партньори, колеги, помощници на президента, които са се простили рано с живота си.

Смъртта на приятели и делови партньори на Клинтънови винаги е предизвиквала интерес у републиканците, които използват това широко в политическите битки и намират отглас в медиите. През 90-те години това все още не се смяташе за конспирология.

Много шум предизвика през 1993 година загадъчното самоубийство на Винсънт Фостър –приятел и делови партньор на семейство Клинтън, притежаващ цялата информация за техните финанси. Той бил намерен в парка, прострелян в главата. Тялото било обискирано, но кръв нямало никъде, предсмъртната му бележка била написана с различни почерци. Пистолетът, с който той уж се бил застрелял, не бил собственост на Фостър. Негови отпечатъци не са открити върху оръжието.

Заради настояване от страна на републиканците това дело било разследвано многократно. Един републиканец даже инсценирал гибелта на Фостър в двора на дома си, използвайки за модел на неговата глава един пъпеш, и така стигнал до извода, че това „не може да е самоубийство“. Истината е, че той не успял да убеди следователите в правотата си. Неотдавна президентът Тръмп спомена в своя реч смъртта на Фостър, като я нарече „съмнителна“ и напомни, че много хора (макар той да не бил сред тях) не вярват на официалната версия за самоубийство.

За най-екзотичната смърт от „списъка на Клинтънови“ конспиролозите смятат гибелта на английския шпионин, специалист по разбиване на кодове – Гарет Уилямс. Уилямс работел за МИ-6, малко поработвал и за ЦРУ и веднъж разбил сървъра, където се пазела личната информация на Бил Клинтън. На 23 август 2010 г. в Лондон било намерено голото тяло на 31-годишния Уилямс, натъпкано в червен спортен сак. Чантата стояла във вана и била затворена. Отпечатъците на Уилямс не били открити по нея, а ключът от чантата се намирал под тялото на му. По тялото нямало никакви наранявания. Пръстови отпечатъци от Уилямс не били открити нито по ваната, нито по чантата.

Три години лондонската полиция се опитвала да изясни могъл ли е Уилямс да загине в резултат на нещастен случай. Повече от 400 пъти се провели следствени експерименти, в които взели участие даже инструктори по йога, които се опитвали да влязат в чантата, да я затворят отвътре и да не оставят никъде отпечатъци. През 2013 г един от експериментаторите най-сетне успял. Следователите докладвали, че разузнавачът е загинал случайно по време на еротичен експеримент. Делото било закрито.

Само през 2016 г. загинали няколко души, които имали конфликт с Клинтънови. През юни неуспешно вдигнал щангата и я изпуснал върху шията си Джон Уилям Аш – бивш председател на Общото събрание на ООН. Той трябвало да дава показания за незаконно финансиране на предизборната кампания на Хилари Клинтън.

През август бил открит застрелян журналистът Виктор Торн – автор на разобличаващи книги за връзките на Клинтън с търговци на оръжие и наркотици. В едно от своите телевизионни интервюта Торн предупреждава водещия: „Ако някога ме намерят убит, то трябва да знаете, че това не е самоубийство. Никога няма да си посегна“. Заключението на следователите е самоубийство.

Буквално на следващия ден бил намерен мъртъв във ваната си Шон Лукас, привърженик на Бърни Сандърс и юрист, който трябвало да разследва машинациите в Демократическата партия с гласовете на избирателите по време на първичните избори.

Възможно е всичко това да е съвпадение. Но както казва кралят на американската конспирология Раш Лимбо, „защо всички знаят за „списъка на Клинтън“, но никой не говори за „списъка на Обама“ или „списъка на Буш“?

Изгочник: https://www.vz.ru/world/2017/5/18/870664.html

 

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/spisykyt-na-klintyn-se-popylni-s-oshte-edin-podozritelen-trup

 

 

 

***

291

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.