Кинофестивал „Славянска Приказка” от 8 до 11 септември ще се състои за пети пореден път в София, в Руския Културно-Информационен център на ул. „Шипка” 34.

август 29 | Posted by admin | Новини

Тьржественото откриването на Международния фестивал за кино- и телевизионни филми ще се състои на 8 септември в 19 ч. в Голямата зала на Руския културно-информационен център в София, на ул. „Шипка” 34. Събитието ще се състои за пети път, а входът за публиката е свободен.

В концертната програма на проявата ще вземат участие редица известни имена: изпълнителят на авторски песни Анатолий Колесников, хор „Планинарска песен” с диригент маестро Румен Райчев, оперният бас Владимир Маринов, хор „Гусла” с диригент акад. Валентин Бобевски, солистът Велислав Велев, цигуларката Лора Маркова, поетът Атанас Димов, фолклорният ансамбъл „Сребърна пафта” с ръкводител Маргарита Чорбаджийска, и цигуларят Иван Кръстев, пианистката Александра Иванова, певицата и актриса Раиса Полякова, лауреатът на младежки конкурси за изпълнителско изкуство в България и чужбина Марио Кръстев.

Гост на фестивала е моден фотограф-дизайнер Ричардас Гинейка от Литва, Президент на фестивала е акад. проф. д-р Димитър Димитров, а генерален директор на „Славянска приказка” е журналистката Елена Табанова-Димитрова, член наблюдател на БАНИ. Китайският продуцент и режисьор Ю Сяоган отново ще е председател на журито, в чийто състав са още известният диригент маестро Йордан Камджалов, академик на БАНИ, и известният продуцент Иван Тонев, проф. Тодор Недев и проф. Димитьр Кабаиванов от Бьлгария, режисьор и продуцент Валентин Мисливи от Украина, тв журналист, режисьор Салауат Игликов от Казахстан, продуцент Марина Болотокова от Русия. В конкурсната програма ще участвуват повече от 100 филма.

След тържественото откриване на събитието ще бъдат прожектирани филмите: „Връстник на века” и „Руски хора” на проф. Димитър Димитров за академик Д. С. Лихачов. „Контролирани глътки въздух” на българската режисьорка Ефемия Фард, „Поне за миг до полетя” на Галина Кралева за незабравимия режисьор Иван Андонов .

Закриването на фестивала и връчването на наградите ще се състои на 11 септември от 19 ч. в Мраморната зала на „Шипка” 34. Вход Свободен.

Фестивальт се провежда при подкрепа на Россотрудничество; РКИЦ, Фонд „Русский Мир”; община на г. Сухиндол, Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), „Рейхолдинг”, Винзавод „Ловико-Сухиндол”, вестник „Дума”, хотел” „Славянска беседа”

 

 

 

 

 

 

***

timthumbK0KXX8AV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.