Българите в Сърбия: Подкрепяме договора между София и Скопие, България да се заеме и с проблема в Западните покрайнини

септември 5 | Posted by admin | Новини

На 1 август премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха Договора за добросъседство.

/ БГНЕС Демократичният съюз на българите приветства подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония.

Това се казва в декларация на Демократичният съюз на българите /ДСБ/ в Западните покрайнини изпратена до Агенция БГНЕС. Документът на Главни съвет на ДСБ е подписан от лидера на формацията Драголюб Иванчов. „Без да изпадаме в излишен триумфализъм и отчитайки всички опасности за неговата реализация, ние смятаме, че подписването на този договор е тържество на историческата истина и справедливост, след многото погрешни решения в миналото, които доведоха до тежки лични и колективни страдания и целенасочена пропагандна война за отродяване и насаждане на национална омраза в съзнанието на македонския народ. Договорът и нормализирането на отношенията между България и Македония е логична и неизбежна проява на историческите процеси в новите геополитически реалности след срива на тоталитарната комунистическа идеология, разпадането на Югославия, европейските интеграции, реализацията на големите инфраструктурни проекти в Европа и на Балканите, демократизацията, телекомуникациите и свободният достъп до историческите извори.

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония е отправна точка и за решаването на проблема със Западните покрайнини като неделима част от процеса на стабилизацията и трайното омиротворяване на Западните Балкани, изграждането на стабилни добросъседски отношения между българският и сръбският народ и оцеляването и прогреса на българското малцинство“, се казва в документа.

„Демократичният съюз на българите с тревога следи процесите, които застрашават националната идентичност, икономиката, демокрацията и демографските процеси, които застрашават българите в Западните покрайнини.

Обезпокоени сме и от дългогодишното бездействие както от българска, така и от сръбска страна да се предприемат конкретни стъпки, които да гарантират правата и интересите и да се създадат по-нормални условия за живот на населението в българските общини.

Антибългарските действия в определени политически и научни среди, в Сръбската Православна църква, в общинските органи на властта, правосъдието и полицията още повече задълбочават проблемите и не предразполагат към диалог, демокрация и цивилизовани междунационални обноски и отношения“, подчертават от ДСБ.

„Антибългарските послания, които бяха отправени по повод отбелязването на 100 годишнината от Топлишкото въстание, опитите да се осуети отбелязването на 100 годишнината от Босилеградския погром, компрометирането на идеята за национално помирение между българи и сърби, преиначаването на историческото минало, „канонизирането“ на тнр. „Сурдулишки мъченици“ от страна на СПЦ, общото обедняване на населението, безработицата и засилените миграционни процеси, за пореден път разобличиха същността на сръбската политика, която не отговаря на становищата и обещанията, които години наред се повтарят на българо-сръбските срещи на най-високо ниво“, припомнят от ДСБ и добавят: Имайки предвид, че антибългарската пропаганда в Р Македония и антибългарската политика в Западните покрайнини десетилетия наред се ръководят и направляват от един и същ център, ние очакваме, че след подписването на

Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Р България и Р Македония и отчитайки новите геополитически реалности в Европа и на Балканите, ще бъдат предприети нови дипломатически усилия за решаване на проблемите на българите в Западните покрайнини, като част от общият стремеж за нормализиране на ситуацията на Балканите. „За да може да се случи всичко това, Демократичният съюз на българите призовава лидерите на българските политически партии и организации, както и интелектуалците на българското малцинство в Р Сърбия, да останат на висотата на историческия момент, да преодолеят политическите си пристрастия и различия и да обединят усилията си за трайно и справедливо решаване на проблемите на българското малцинство в Западните покрайнини съгласно принципите на международното право“, се казва в края на декларацията на Демократичният съюз на българите подписана от Драголюб Иванчов. /БГНЕС Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgari-v-chuzhbina/uspeh/4527631/

 

http://www.bgnes.com/bylgari-v-chuzhbina/uspeh/4527631/

 

 

 

 

 

 

***

България - Македония

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.