Кои са причините за промяната на политиката на Република Македония относно произхода и корените на македонската нация?

септември 23 | Posted by admin | Интервю

През 1991 г. в Р Македония се проведе референдум, съгласно който Републиката обяви своята независимост. Прилаганите до тогава репресии от сърбо-комунистическия режим силно се редуцираха, в резултат на което се създадоха предпоставки за възникване на процес на ребългаризация.

Стотиците хиляди българи, които трябваше да потискат чувството си за национална принадлежност към българската нация, из един път почувстваха възможност свободно да демонстрират тази принадлежност.

Така постепенно от 1991 г. до 2009 г. прогресивно се засилваше процесът на ребългаризация. Все по-малък ставаше броят на българите, които все още изпитваха страх да изразят своята идентичност.

Този политически феномен силно уплаши наместниците на Белград в лицето на партията ВМРО – ДПМНЕ оглавявана от Груевски. На заседание на правителството начело с Груевски се прецени, че фалшификацията на българската история, за да се създаде псевдоистория на Македония и македонската нация, не може да устои на фактите и документите, които все повече българи от Македония размахваха.

Това беше поводът правителството да вземе решение, че за да се затвърди доктрината за македонската нация, трябва да се потърсят корените ѝ в Древността. С други думи, като не могат да докажат, че македонската нация е възникнала по време на Османското робство, тръгват да търсят „корени” по време на Древността, като за неин основател се приема Филип Македонски.

Този несръчен опит да се разшири територията на македонистичната пропаганда се оказа несъстоятелен.

Защо?

Защото Филип Македонски и неговата антична държава е документално доказано, че е съставена от илиро-траки, чиято аристокрация изпитва пиетет към гръцката култура. Опитите на Филип Македонски да се включи в зоната на елинизма категорично се оспорват от видни представители на тогавашната гръцка общественост. В редица свои речи, Демостен заявява, че Филип Македонски е „варварин” и няма нищо общо с гръцкия етнос, заради което и не е допуснат да участва в Олимпийските игри.

Претенциите на гърците, че Древна Македония е част от гръцкия етнос и държавност, също са несъстоятелни. Това, че Аристотел е бил нает като учител на Александър Македонски, не е доказателство, а и не може да бъде прието за такова, тъй като ограниченият кръг от аристократи, които говорят гръцки език, е бил несъизмерим с масовата употреба на тогавашния тракийски език.

Желанието да се обърнат към античната македонска история, както и да я присвоят и използват за своите политически цели и опора за несъществуващи претенции, довежда до едно абсурдно решение – да се разработи един проект „Скопие – 2014“ – да се изгради една архитектурна среда, сред която да се монтират в центъра и на възлови места в град Скопие скулптурни фигури на всички личности свързани с античната, средновековна и съвременна история на народа на Р Македония.

В резултат на тази програма на централния площад в град Скопие бе издигната монументална скулптура на Александър Македонски в съседство на баща му Филип Македонски и майка Тереза. Цялото площадно пространство е изпълнено с десетки скулптурни фигури на герои от македонското революционно движение, които винаги са декларирали българския си национален произход.

Посетителят се сблъсква с кичозни скулптури, като например Гоце Делчев и Дамян Груев са качени на коне, които никога не са яздили. Направена е скулптура на Юстиниан – основателят на Скопие в Римско време, както и на българския цар Самуил, но с грешна транскрипция – Самоил. Повече от 100 скулптурни фигури са монтирани по площада и мостовете над Вардар. Човек изпитва чувство, че минава през гора от скулптури. Тази програма на правителството на Груевски се оценява днес от правителството на Р Македония като „кич“ и несъответстваща на историческата истина.

Сърбо-комунистическата група „македонисти” се оказаха в тежка политическа и културна изолация. Страхът от избуяването на българския национален дух и стремежа за сближаване с България кара и техните господари от Белград да се опитват да се намесват пряко в политическите процеси на Македония.

Надяваме се, че декларацията на Министерството на културата на Р Македония за преустановяване изпълнението на тази програма, е важна крачка по пътя за възстановяването на взаимно доверие и братски отношение между Р Македония и Р България.

 

Акад. ГРИГОР ВЕЛЕВ

 

 

 

 

***

000 -

One Response to “Кои са причините за промяната на политиката на Република Македония относно произхода и корените на македонската нация?”

  1. Възрожденеца каза:

    Много добре че сме се загрижили за нашите сънародници в Албания, в деиствителност те бяхя най забравените, но това никак не ознзчаеа сега да оставим в забрава останалите наши сънародници от останалата близка чужбина в цялостна забрава. Имам предвид за многоистрадалите наши сънародници от Егейска и Вардарска Македония, Источна и Западна Тракия, Северна Добриджа, Западнире Покрайнини, Банатските Българи за който нашия голям „патриотар и историк“ Божидар Димитров сега твърди че са били „чисти сърби“, че ние българите не сме претърпели никакви национални катастрофи и прочие глупости от устата на един наш образован и вещ „историк“. Съшо така разбирасе да не забравяме украйнските, молдовските, кримските и останалите милиони българи по целия свят.
    Разберете хора над нашия трудолюбив народ в продължение на век и половина е извършен нечуван класически ГЕНОЦИД, многократно по голям от еврейския и арменския взети заедно, неслучайно не отдавна по Солунската телевизия големия гръцки ломпозитор Стаматис Краунакис е заявил, цитирам: „В Северна Гърция говорят гръцки от 100 години. Преди това са говорели български. В районите над град Ламия не разбират гръцки“, коментира той. Растоянието между Атина и Ламия е околу 200 Км, питам се какво е станало с българите на север от от град Ламия???. Същите тези трагични методи на геноцид са извършени и от Сърбоя, Турция, Румъния и даже от Русия с „фабрикуването“на болното отроче на македонизма, последствие за което са избити хиляди и отродени милиони българи.
    БЪЛГАРИНО СЪБУДИСЕ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.