В България съществуват над 50 университета, 46 от тях приемат студенти според димломите им от средното образование. Който не е поискал не е станал студент.

март 23 | Posted by admin | Интервю, Новини

Преди време неграмотността сред студентите беше рядкост, но днес е нещо напълно нормално. Заради все по-неграмотни студенти Югозападният университет въвежда часове по писмена култура.

В България съществуват над 50 университета. Който не е поискал не е станал студент. През учебната 2018/2019 година 46 от тях ще приемат студенти, като признават напълно или частично резултатите им от матурите.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура, съобщи БНТ.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура, съобщи БНТ.

Причината е, че все повече от студентите са неграмотни. Ръководството на учебното заведение посочва, че масово студентите не знаят елементарни правила от българския език.

„Прословутият кратък и пълен определен член, писане на главни и малки букви, запетайки, слято писане и полуразделно. В този смисъл е дисциплината, това е заложено да се изучава“, коментира зам.-ректорът проф. Антони Стоилов.

Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година. Тя ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти.

Югозападният университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина, след Великотърновският, който я направи задължителна за студентите.

В България съществуват над 50 университета. През учебната 2018/2019 година 46 от тях ще приемат студенти, като признават напълно или частично резултатите им от матурите.

От университета в Благоевград коментират пред БНТ, че за да се подобрят знанията на учениците, трябва да се санкционират и институциите, и медиите, които често допускат грешки.

*** Източник: www.dnevnik.bg

https://www.lentata.com/page_10893.html

 

 

 

***

Студенти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.