Шестнадесети национален симпозиум „акад. Ташо Ташев”

юни 8 | Posted by admin | За БАНИ

 

На 14 април 2018 година се проведе „Шестнадесетия национален симпозиум на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите заболявания (БСПЗСЗ) – акад. Т. Ташев” на тема „Хранене и здраве”. Симпозиумът се състоя в Овалната зала на Българския червен кръст (БЧК) в София. Той беше организиран от БСПЗСЗ, Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) и БЧК. Модератори на научния форум бяха доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението за проучване на затлъстяването,дописен член на БАНИ, и стажант-лекар Анелия Кузева.

БСПЗСЗ / БАСОРД според английското наименование/ е основана през 1995 година по инициатива на доц.Св.Ханджиев, който е пръв председател на сдружението. От следващата година е член на Световната асоциация за изучаване на затлъстяването, а от 1998 г. член на Европейската асоциация за проучване на затлъствяването (EASO). БАСОРД е една от 23-те държави инициатори на Миланската декларация за превенция на затлъстяването. Организира регулярно национални и международни научни прояви. Участва като партньор в международни проекти за превенция на затлъстяването.

Една от големите активности на БАСОРД е провеждането всяка година на „Училище за здраве за деца, родители и учители“в курорта „Албена“ в рамките на европейски проект с председател дописен член доц.Св.Ханджиев.

Симпозиумът традиционно събира студенти, докторанти и лекари от различни медицински области. По време на симпозиума акад.проф.д-р Григор Велев и проф. Рахамин Шекерджийски бяха приветствани като почетни членове на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Всяка година се почита паметта на колоса в българското хранене акад. Ташо Ташев. Тази година проф. Фани Рибарова. Представи интересни факти от неговия   житейски и научен път. На симпозиума беше поканена и дъщерята на акад Ташо Ташев.

Хранителните традиции на Балканите бе тема на лекцията на доц. Теодора Ханджиева- Дърленска , дописен член на БАНИ, председател на БСПСЗС. Основни акценти в нейното изложение бяха отделните здравословни компоненти на Балканската диета като киселото мляко, плодовете и зеленчуците, зърнените храни, меда и други. Д-р Сесил Кедикова, млад акушер-гинеколог от Медицински Университет, София, представи данни относно влияние на наднорменото тегло върху гинекологичното здраве в пубертета. Интересна беше и лекцията на д-р Константин Гроздев, хирург в Александровска болница за мултидисциплинарния подход в бариатричната хирургия. Този вид хирургия е подходяща при болестно свръхтегло с придружаващи заболявания, при което редукцията на тегло чрез промяна в начина на живот (диета и физическа активност) и/ или медикаментозна терапия е неуспешна. Симпозиумът продължи с постерна сесия на студентите от Факултета по обществено здраве, които представиха изключително полезни научни данни за ролята на храненето и физическата активност в превенцията и лечението на затлъстяването като болест. Д-р Георги Богданов от Катедрата по фармакология и токсикология в МУ, София представи ервопейския проект PREVIEW за превенция на захарен диабет тип 2 при затлъстяване чрез диета и физическа активност, където МУ-София е един от осемте партнъори на диетологичното интервенционно проучване. Втората част на симпозиума беше посветена на храните и хранителните добавки в диетотерапията на метаболитните заболявания. Анелия Кузева представи хранителни добавки, изготвени на базата на хранителните ни традиции.

 

 

 

***

timthumbK0KXX8AV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.