Какво се крие под „закрилата на децата“ в Норвегия?

юни 8 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, Интервю, Новини

 

Какво се крие под „закрилата на децата“ в Норвегия?

 

Разследване на bTV: Защо отнемат българчета от семействата им в Норвегия?

Български семейства бягат от Норвегия, след като подредили там целия си живот, за да спасят децата си

btvnovinite.bg

Публикувано в 09:16 ч. 31.05.2018 г. – Обновено в 11:51 ч. 08.06.2018 г.

Български семейства стават жертва на социалната служба в Норвегия, след като децата им са били отнети. За случаите ни сигнализира наш сънародник в страната, който се свърза с bTV. Оказа се, че български семейства бягат от Норвегия, след като са подредили там целия си живот, за да спасят децата си, показа разследването на Мария Цънцарова.

В Норвегия законодателството е много стриктно по отношение на децата и всяка клетка от обществото – учители, медицински работници, съседи, са задължени да докладват дори при най-малкото съмнение, че някое дете е в риск.

През 2015 г. там отпада обвинението за клевета, тоест анонимен сигнал, който съдържа неверни данни за дете, няма да бъде наказан. Това мотивира много хора да използват това и да сигнализират службата за закрила на детето по различни казуси.

Според данните за 2016 г. в Норвегия са родени 58 890 деца, а броят на сигналите за деца в риск е 58 200. Случаите на намеса на службата са 54 620.

В 60% децата остават в домовете си и им се помага вътре в дома, но в 40% от случаите децата са отнемани от техните семейства. Тоест ако се стигне до това, службата да провери твоето семейство, има огромен шанс детето ти да бъде отнето.

Ето и някои от случаите на български семейства, заплашени от подобна ситуация:

Лекарите казват на Деница и Станислав, че няма да имат деца. Деница обаче забременява и ражда Зара и София. Семейството живее в Норвегия и вижда бъдещето си там.

„Всичко беше много розово, щяхме да си купуваме къща, докато кучето ни не взе да лае”, разказа Деница Димитрова – Спасова.

Двамата със Станислав разказват, че заради кучето Кристофър започнали конфликтите им със съседите. Но вместо да се оплачат от животното, съседите сигнализирали Барневерн – норвежката служба за закрила на детето.

„Сигналът е, че децата плачат перманентно – и денем, и нощем. Деца на година и 8 месеца, близнаци, няма как да не плачат! Тогава точно започваха градина, растяха им зъби”, заяви Деница.

В подобна ситуация попада и семейството на Надежда. Заминават за Норвегия, след като голямата им дъщеря не е приета в детски ясли в София, а там се ражда второто им дете. Заради конфликт съседка ги заплашва със сигнал до службата за закрила на детето.

„Казва, че аз съм истеричка и малтретирам детето, то непрекъснато крещи и реве, което не е така, и ще се обади на Барневерн. Хората си мислят: Абе те сигурно са си пребивали детето, сигурно са го малтретирали. Всъщност не е нужно нищо да правиш, за да ти го вземат, ако това така е дошло като информация от съсед”, разказа Надежда.

В Норвегия такива сигнали до службата за закрила на детето могат да доведат до проверки на семейството и да завършат с отнемането на детето от родителите.

„Започнахме да четем за брутални случаи на отнети от родителите им деца. Започнахме да разбираме, че родителите нямат абсолютно никакви права върху децата.

Едно дете като е било 3 месеца в Норвегия, то става собственост на държавата. На родителската среща ни се казва, че първата институция, на която ще се обадят, ако има проблем, не е семейството, а на Барневерн”, отбеляза Надежда.

„Има случай на отнето дете заради кариес. Има случай за отнето новородено бебе от майка си, защото спяло в леглото на майка си в болницата. Има абсурдни ситуации”, допълни и Деница.

„Научавайки все повече и повече  за това, започнахме да живеем в страх – дали детето си е измило зъбите или не – това може да предизвика проблем, дали има петънце на блузата”, призна Надежда.

По думите на Деница има случаи на отнети деца заради лъжа на дете в училището или за неконцентрация.

„Моята приятелка е на 55 години. Най-малката ѝ дъщеря сега стана на 18 години. Жената ми каза: Сега вече мога да си отдъхна. Тя е имала и с трите си деца проблеми. Няма норвежци, няма мюсюлмани, няма християни, никой не го интересува”, каза тя. „Въпросната институция е държава в държавата”, категоричен е Станислав.

В Норвегия на децата им разясняват в училище правата, които имат, а учителите ги съветват да сигнализират службата за закрила на детето, ако родителите им не се съобразяват с тези права.

„Тя може да ми направи проблем, ако я карам да си дойде вкъщи, а навън ѝ е много забавно. Може да я слагам да си легне, а тя да не иска. Там не е желателно да се караш. Детето трябва да се развива както си се развива. В Норвегия не можеш да си позволиш нищо. Дори когато се роди, аз спазвах всичките им правила от страх”, каза още Надежда.

Заради всички истории за деца, отнети от семействата им, тя стриктно спазвала всички изисквания за отглеждането и на новороденото си бебе.

„Всичко е контролирано, те идват час по час вкъщи да ни проверяват. За кърмата, с кантари, с всичко, в никакъв случай вода да не давам на детето. Не може да не искаш да кърмиш или да не имунизираш детето си”, отбеляза Надежда.

Деница и Станислав също потвърждават, че проверките са сериозни. Изискват всички документи от полицията, детската градина, личния лекар, „Бърза помощ”.

„Естествено нямаше какво да крием. Аз бях много стресирана заради всички истории, които сме чували. Той се свърза с адвокатката и нейният съвет беше да изведем децата по най-бързия начин от страната. Напуснах работа и купих билети”, заяви Деница.

И двете семейства решават да не рискуват и извеждат децата си от страната.

„Няма какво да правим тук. Събрахме си къщата, продадох всичко, което имахме, напуснахме жилището и си дойдохме. Не сме информирали нито училища, нито институции. Купих билети и те излязоха”, каза Надежда.

„Искам да кажа първо на всички българи, които са тръгнали към Норвегия, че това е една чудесна страна, с невероятна природа, богата, с уредени хиляди неща. Прекрасна предпоставка да си осигуриш старините там или да натрупаш капитал за младините. Но ако имаш деца, прочети и се информирай, преди да тръгнеш, защото там трябва да се съобразиш с невъзможни неща, за да си запазиш децата и да живееш в спокойствие”, препоръча тя.

Въпреки решението на двете семейства да се приберат в България държавата ни не е последна спирка за тях и децата им.

Станислав заминава за Германия. Скоро Деница, Зара и София ще се отидат при него. Надежда и мъжът ѝ също обмислят къде на запад да започнат живота си от начало.

Цветелина Уланд не е виждала двете си деца – момче на 10 г. и момиче на 11 г., от 25 април т.г. След като се е разделила с вече бившия си съпруг, който е норвежец, той започва да говори негативно за майката на децата, когато са при него. „Говореше лошо за мен, за България, за моите родители, което настрои децата срещу него, защото те обожават България. Те се отдръпнаха, в един момент казаха: „Не”. Когато не можех да ги убедя да ходят при бащата, той заведе дело срещу мен”, разкри Цветелина Уланд в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Така службата за закрила на детето се намесва в казуса. „Получи се сигнал от вещото лице по делото – психоложка, която изпрати писмо, че е притеснена за психическото здраве на децата. Наприха тест за интелигентност на мен и бащата. Оказа се, че аз съм над средното ниво, а той – под средното. Използваха го срещу мен, мотивираха се, че този мой висок коефициент на интелигентност ми позволява да манипулирам децата”, допълни тя.

И така социалните в Норвегия решават да отнемат децата и от двамата родители. Сега децата са разделени в две отделни приемни семейства, на 200 км един от друг. Майката може да ги вижда за час и половина веднъж в седмицата и по време на срещите трябва задължително да говорят на норвежки.

„След като ги взеха, първите 5 дни аз не знаех къде са, нямах никаква връзка с тях”, разказа Цветелина Уланд.

Когато полицията и социалните работници са дошли да вземат децата, тя е опитала да се държи спокойно. „Ако се държиш истерично, те набедяват, че имаш психични отклонения. Положих нечовешки усилия, за да запазя спокойствие и заради децата, и заради социалните, които бяха там.

Децата седнаха до мен на дивана и се вкопчиха в мен. Аз трябваше спокойно да обясня, че всичко ще се оправи, и трябваше да го кажа на норвежки. Плачеха, стискаха ме, само заради мен тръгнаха. Казах им: Съдействайте на хората, мама ще се бори”, разказа майката.

На нея не ѝ е позволено дори да отиде до училищата на сина и дъщеря си. Не ѝ е разрешено да им звъни, ако те не ѝ се обадят. Сега обаче и седмичните им срещи вече са забранени. „Не мога да виждам децата до януари 2019 г., за да нямам лошо влияние върху тях. Тяхното становище е, че децата са твърде привързани към мен, че аз много лесно мога да ги манипулирам и има опасност ние да избягаме от страната, въпреки че през ноември миналата година взеха паспортите на децата”, заяви Цветелина Уланд.

Тя се е свързала с българския консул в Осло и е получила уверението му, че може да присъства на заседанията като контрол.

„Надявам се българските институции да обърнат внимание и да се намесят в случая. Става въпрос за две български деца, никое дете не заслужава тази съдба”, категорична е Цветелина.

От норвежката служба за закрила на детето отговориха с писмо до bTV, че не могат да коментират казуса заради строгите правила на поверителност по отношение на децата.

Написала е писмо и до премиера Бойко Борисов, в което настоява за намеса и помощ от нашите институции. От пресслужбата на Министерския съвет казаха за bTV, че министър-председателят ще бъде подробно запознат със случая и ще разпореди как институциите да съдействат на Цветелина.

Външното ни министерство също проучва възможностите за подкрепа. Те посочиха още, че преди няколко дни майката е запознала посолството в Осло с казуса и от там са й предложили адвокатът й да влезе в контакт с мисията ни за консулска защита.

От норвежката служба за закрила на детето отговориха с писмо до bTV, че не могат да коментират казуса заради строгите правила на поверителност по отношение на децата.

bTV продължава да следи темата – Мария Цънцарова разказва още шокиращи семейни истории в следващите няколко дни в „Тази сутрин“. Редакцията с най-голямо в доверие в България ще представи на зрителите отговора на българските институции и норвежките власти. Още отзиви по темата, която развълнува цяла България, следете и в ефира на bTV Радио и Jazz FM. Очакваме и вашите коментари във Фейсбук страницата на „Тази сутрин“: https://www.facebook.com/TaziSutrin.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/razsledvane-na-btv-zashto-otnemat-balgarcheta-ot-semejstvata-im-v-norvegija.html

 

 

 

***

 

Трябва ли държавата ни да помогне на българи, лишени от децата си в чужбина?

bTV представи разследване на журналистката Мария Цънцарова, което показа как службата за закрила на малолетните в Норвегия отнема деца от български или смесени семейства с мотива, че те са в риск или не са гледани добре.

В един от най-фрапиращите случаи Цветелина Уланд (на снимката – bTV) не е виждала двете си деца – момче на 10 г. и момиче на 11 г., от 25 април 2018 г. След като се е разделила с вече бившия си съпруг – норвежец, той започва да говори негативно за нея. Това обаче се обръща срещу самия него, защото децата обожават България и естествено – майка си. Момчето и момичето отказват да се виждат с баща си, въпреки съдебното решение те да са при него по 10 дни в месеца. Тогава той завежда дело срещу бившата си съпруга. В крайна сметка съдът изпраща и двете деца в приемни семейства, при това ги разделя на 200 км. едно от друго. А майката загубва правото дори да ги вижда или да контактува с тях по телефона.

Описание

След предаването на bTV сайтът на телевизията, както и социалните мрежи буквално избухнаха в коментари. Мнозина не могат да повярват, че това се случва в Европа и се питат докъде е възможно да стигне държавно-бюрократичната намеса в живота на хората. При това не става въпрос за някоя тоталитарна държава, а за едно от най-богатите и добре развити общества в света.

Огромното мнозинство от хората настояват нашето правителство да се намеси, да постави въпроса не само пред норвежкото правителство, но и пред европейските институции.

Какво мислите вие?

По какъв начин нашата държава трябва да реагира, за да събере отново една майка с нейните малолетни деца? 

Допустимо ли е в ХХI в. родители да бъдат насилствено разделяни от децата си, без да са извършили престъпление?

Как процесът по закрила на децата е защитен от злонамерени намеси на странични хора?

 

https://www.credoweb.bg/discussion/107988/tryabva-li-darzhavata-ni-da-pomogne-na-balgari-lisheni-ot-detsata-si-v-chuzhbina/discussion

 

 

***

 

Има ли нещо негнило в Норвегия

Ако вместо в София, живеех в Осло, синът ми нямаше да отрасне при мен и съпругата ми. Това е заключението от историите за насилствено отнети от семействата им деца в Норвегия.

Но не си мислете, че съм пияница, пройдоха, престъпник. Не, но според законите и правилата в скандинавската държава със сигурност щях да бъда лишен от детето си. Докато беше малък го принуждавах да чете и учи, дори в моменти, когато на него му се играеше навън. Държах да се храни по начин, по който аз смятах за правилен. Имало е моменти, в които съм му повишавал тон и съм налагал мнението си по различни битови въпроси.

Не намирате нищо необичайно? И вие сте правили така? Тогава се радвайте, че сте в България, а не в Норвегия.

Нищо, че е най-богатата държава в Европа и, погледната отвън, изглежда прекрасно.

През последните седмици научихме толкова много и толкова шокиращи факти за норвежката система „за закрила на децата“, че се питаме възможно ли е това в ХХI в. или сънуваме ужасяваща антиутопия от Средновековието.

Някоя съседка се обадила, че детето ви плаче често или го карате да си мие зъбите, след което, без особени церемонии, идват едни хора, вземат го и го предават на приемно семейство. Ако при насилственото отнемане демонстрирате бурни чувства – плач, тревога и т.н., ще ви обявят за психично нестабилни, с което окончателно си подписвате раздялата.

Не ви се вярва? Попитайте българката Цветелина Уланд и още доста наши сънародници какво им се е случило. Както и хиляди други семейства, без значение какви са по народност, но имали нещастието да гледат деца в Норвегия. Ужасът прилича на най-страшните разкази за еничарството и за режима на диктатора с блясък в очите, който през миналия век тръгна да „чисти“ Европа от нерасови елементи. Много ми е интересно ще намери ли сили европейската бюрокрация да попита официално норвежкото правителство защо допуска жестоки мъчения на хиляди родители и деца. Или ще се оправдае, че страната не е член на ЕС? Толкова ли са ни промити мозъците, че не можем да извикаме „Царят е гол“, когато една уродлива и престъпна система е утвърдена за държавна политика! Ако е така, тежко на Стария континент!

http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/redaktorski-komentar/ima-li-neshto-negnilo-v-norvegiya

 

 

 

***

 

Какво се крие под „закрилата на децата“ в Норвегия?

Богатата държава изумява света с насилствена раздяла на семейства

Над 630 лекари, медицински специалисти и граждани се включиха в дискусия в CredoWeb с призив институциите да реагират активно срещу нарушаването на правата на български родители в Норвегия.

Българското общество беше буквално разтърсено от историята, представена по bTV, на сънародничката ни Цветелина Уланд, която не е виждала двете си деца – момче на 10 г. и момиче на 11 г., от 25 април 2018 г. След като се е разделила с вече бившия си съпруг – норвежец, той започва да говори негативно за нея. Това обаче се обръща срещу самия него, защото децата обожават България и естествено – майка си. Момчето и момичето отказват да се виждат с баща си, въпреки съдебното решение те да са при него по 10 дни в месеца. Тогава той завежда дело срещу бившата си съпруга. В крайна сметка съдът изпраща и двете деца в приемни семейства, при това ги разделя на 200 км. едно от друго. А майката загубва правото дори да ги вижда или да контактува с тях по телефона.

Оказва се, че това не е изолиран случай, защото норвежкото законодателство позволява и за най-дребни реални или подозирани „нарушения“ от страна на родителите по отношение на техните деца, те да бъдат насилствено отнемани и изпращани в приемни семейства за продължителен срок, а понякога и до навършване на пълнолетие.

Огромната част от включилите се в дискусията на CredoWeb настояват българската държава да се намеси с всички възможни дипломатически, политически и юридически средства, за да събере насилствено разделените от майка им деца.

Ето само от някои от мненията в дискусията:

д-р Татяна Илиева, дм, Физикална и рехабилитационна медицина: Изумена съм, че в наши дни могат да се случват подобни нечовешки действия. Разбира се, че България трябва да постави въпроса пред  норвежкото правителство и европейските институции.

г-жа Любка Величкова Митева – Хаджипетрова: Да, българската държава трябва да се намеси, щом става дума за български граждани. Вероятно причините за такава абсурдна мярка не бяха докрай изяснени за нас, зрителите и читателите, но дори и хората извършили най-тежки престъпления, имат право на свиждане, на телефонно обаждане и т.н. Що за жестоко наказание и за майката, и за децата и дали тази мярка е в интерес на децата!?! Дълбоко се съмнявам! Това ще остави дълбоки следи в тяхната психика – разделени брат и сестра, отделени от майката, сред съвършено чужди хора. И тази майка е 100% българка, а децата 50%. България трябва да защитава своите граждани, където и да са по света.

д-р Светлозар Сардовски, кардиолог: За всеки български гражданин извън България трябва да се оказва помощ при нужда. В случая, стои въпросът дали разплитането на такива случаи, които сигурно засягат и други националности, няма да разкрие извратен доходоносен бизнес, каквито съмнения има и да донесе полза за всички в Норвегия, а може би и за самите норвежци (което е малко вероятно).

д-р Емил Илиев, кожни и венерически болести: Който поне малко познава Норвегия, трябва да знае, че това е страната с най-голяма нужда от психиатрична помощ и огромен брой хора страдат от различни психични аномалии. Ето защо, те се стремят всячески да „присвоят“ колкото се може повече нормални деца и ги натурализират като норвежци, независимо от явните нарушения на елементарните човешки права. Европейският съюз трябва незабавно да вземе мерки и санкционира подобно античовешко поведение на органите и институциите в тази страна. България да използва последните си дни като председателстваща ЕС и катализира този процес!

д-р Ния Кирчева, акушерство и гинекология: Ужасно е деца да се делят, да се делят и от родната си майка. Жената очевидно не е чудовище, което не може да се грижи за тях. Спомням си един филм ”Фани и Александър”. Страшно! Но това, което имаме като „държава” тук, в територията, не е способно, какво остава за толкова далечна, северна страна. Жалко за дечицата…

г-жа Юлиана Зарева: Ние чуваме едната страна, а има и друга, тази на държавата. Не съм запозната с норвежкото законодателство, но хората казват „В Рим прави като римляните“. Естествено, нашето Външно трябва да опита да помогне, но до там, където позволява законът, иначе ще се получи намеса във вътрешните работи на Норвегия.

г-н Христо Пехливанов: Нека избягваме лепенето на етикети от рода на „едно от най-богатите и добре развити общества в света“. Има достатъчно примери за това какви безумия се вършат в такива общества, прикрити именно зад такъв етикет. Примери от водещите европейски държави, от САЩ. Хрумва му на някой, че е велик и обявява политика на мултикултурализъм в противовес на културния плурализъм. И в резултат се получава трагедия за милиони хора, която някои определят дори като трета световна война. И великият умник не само, че не носи никаква отговорност, но и настоява другите да берат вместо него отровните плодове на безумието му. Държавата категорично трябва да се грижи за българите в чужбина, включително и в този случай. Разбира се, всеки случай трябва да се разглежда индивидуално и конкретно. Защото ако става дума например за две циганета, оставени да се ровят из боклуците или да просят, да крадат – тогава май случаят изглежда ясен. И още нещо – нека нашенците, избрали да зарежат страната си, докато някой друг се пребори за по-добър живот тук, да се информират добре за законите на страната, в която отиват да живеят. Ако такива действия там са законни, нещата стават много сложни.

г-жа Таня Захова: Моето скромно мнение е, че държавата трябва да направи всичко възможно да намери изход по този случай, но това не е единичен случай-това са чести практики в нашата страна (за чужбина не знам). Това е нов „бизнес“ и, докато всички си затваряме очите, ще продължава (където и да е). Но след като у нас държавата си затваря очите за хилядите деца в риск или изведени от семейната им среда, какво очаквате да направи за 2 деца в друга държава (която не е в Европейския съюз)? Силно се надявам да не остане само писането, а да има адекватни действия!!!

 

http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/aktsenti/kakvo-se-krie-pod-zakrilata-na-detsata-v-norvegiya

 

 

***

Closeup Of Judges Gavel, Legal Code, Scales Of Justice On The Rough Wooden Background. Law Concept

Closeup Of Judges Gavel, Legal Code, Scales Of Justice On The Rough Wooden Background. Law Concept

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.