Новият Коминтерн ли взе решението за Македония?

юни 18 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, Наблюдател, Новини

 

Русия или САЩ повлияха на Борисов да откаже среща с Георге Иванов?

Премиерът Бойко Борисов не постъпи правилно като не прие македонския президент Георге Иванов. Това заяви за bTV бившият посланик в Македония Александър Йорданов.

Така не постъпва европейски политик. Взели сме страна в спора, изтъкна Йорданов. Борисов е трябвало да се срещне с македонския президент, за да му заяви натовските и европейски изисквания, за да стане Македония член на алианса и ЕС.

Йорданов обаче посочи, че такова поведение нямало да се хареса на Русия. Русия е против разширяването на НАТО в региона, подчерта той.

Иначе дипломатът оцени високо договора, който ще бъде подписан между Македония и Гърция.

В него обаче имало притеснителни неща за страната ни.

Отричало се общото ни минало.

„Брутален отказ“, така и Велизар Енчев определи поведението на министър-председателя.

„Това не е продуктивно за нашата политика. Ние вземаме едната страната в спора, нали той беше обединител на Балканите„, изтъкна Енчев.

Той не е съгласен с Александър Йорданов, че в поведението на премиера имало руско влияние, а американско. Енчев мисли, че е точно обартното – има не руска, а американска зависимост.

Той писа оценка слаб 2 на българската дипломация спрямо Македония. Според него името Северна Македония отваря вратите за териториални претенции към нашата страна.

Македония се отказва от антиквизация на историята си, коментира Енчев. Ние обаче нищо не постигаме.

Припомняме, Атина и Скопие исторически се споразумяха за ново име на Македония. Преговорите между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заерв дадоха резултат и двете страни в многогодишния спор се съгласиха новото име не БЮРМ да бъде Северна Македония.

Опозицията в Гърция обаче реагира негативно на споразумението. Същото стана и в Македония. Президентът на страната се обяви против взетото решение и отказа да се подпише под сделката.

Граждани и на двете страни протестират срещу решението. По предварителни данни споразумението между ще бъде подписано на 17 юни, неделя.

В България споразумението за името на Македония бе прието добре. От външно министерство обявиха, че България приветства споразумението за името Северна Македония.

https://news.bg/politics/rusiya-ili-sasht-povliyaha-na-borisov-da-otkazhe-sreshta-s-george-ivanov.html

 

 

 

 

***

Az-7[1]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.