Брекзит е под „въпрос” – „твърд”, „мек” или никакъв?!?

юли 10 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, Интервю, Наблюдател, Новини

 

Не спират да тласкат Великобритания към пропастта

Тереза Мей представя за успех плановете си за „мек“ Брекзит, но дори не е сигурно дали те ще оцелее в тежката ѝ схватка с хардлайнерите. Битката за надмощие в Лондон води страната към пропастта, пише Барбара Везел.

Подалите оставка Борис Джонсън и Девид Дейвис на излизане от Даунинг стрийт 10

Първи оставка подаде министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, а след него си тръгна и главният мотор на Брекзита Борис Джонсън. Те разбиха на пух и прах опитите на Тереза Мей да сплоти кабинета си около плана за едно по-меко излизане от ЕС.

Брекзит: става опасно за Мей?

Ирландската граница, британската сметка, правата на гражданите – все важни теми преди Брекзита, които бяха премълчани преди референдума. Всяка една от тях е бариера, а всички заедно образуват стена. Но надежда има. (05.12.2017)

 

А той обещаваше на британците планини от злато

Той е сред най-гласовитите привърженици на Брекзита. И негов идеолог. Но след неспирните кавги в британското правителство обещанията на Борис Джонсън изглеждат кухи, а оптимизмът му – крайно несъстоятелен, пише Б. Везел. (15.02.2018)

 

Британците разбраха. Но вече е късно.

Данните от ново допитване показват, че ако референдумът беше днес, 51% от британците биха гласували за оставане в ЕС. Привържениците на Брекзита са едва 41 на сто. Защо на Острова стигнаха чак сега до това прозрение? (18.12.2017)

 

„Твърд“ или „мек“ Брекзит?

Какво да очаква Великобритания: „твърд“ или „мек“ Брекзит? Според някои експерти, на фона на резултатите от парламентарните избори вариантът „мек“ Брекзит става все по-вероятен. Но какво всъщност означават тези понятия? (14.06.2017)

 

Координираната оставка на двама от най-заклетите идеолози на Брекзита хвърля правителството на Мей в истински хаос и разбива надеждите, че през следващите седмици най-сетне ще започнат съдържателни разговори за условията на развода и за бъдещите отношения.

Само преди няколко дни Тереза Мей се опита да притисне до стената изпокараните си министри и така да ги докара до някакво споразумение. Но този опит трагично се провали, както виждаме в момента. Сред британските консерватори цари тежък разнобой по въпроса какви изобщо да бъдат отношенията с ЕС след Брекзита.

Привържениците на твърдия курс не приемат никакви компромиси, докато умерените депутати в Долната камара смятат, че планираният от опонентите им „твърд Брекзит“ е истинска лудост. Над тази пропаст не може да се прехвърли никакъв мост. Премиерката се е вкопчила във властта, но никой не знае дали изобщо ще оцелее при един евентуален вот на доверие. Пази я единствено убеждението, че в момента никой друг освен нея не е в състояние да поеме отровната ѝ служба.

Хаос и безизходица

Привържениците на твърдия курс нямат достатъчно парламентарна подкрепа. Ситуацията изглежда патова и безизходна. Цари хаос, а в парламента непрекъснато има брожения, които едва ли укрепват доверието на хората.

Брекзитът разкъсва Великобритания и Консервативната партия и трови политическия дебат. ЕС вече от месеци призовава британското правителство да разговаря не само помежду си, а и с Брюксел. А в момента нещата отиват на още по-зле.

Тереза Мей води битка с Брекзит-хардлайнерите не само в парламента

Въпреки това Тереза Мей твърди, че плановете ѝ за по-меко излизане от Евросъюза били истински пробив. Да не забравяме обаче, че тези планове изхождат единствено от британските интереси и в този смисъл могат да послужат единствено като някаква основа за бъдещи преговори. Те са пъстра смесица между малко митнически съюз и парченце общ пазар по британски вкус и в тази си форма не е възможно да получат одобрение в ЕС. За да се оформи решение, което държавите от Евросъюза могат да преглътнат, ще бъдат необходими допълнителни британски отстъпки и преговори за детайлите. Тоест, дори да оцелее в сегашната битка срещу хардлайнерите, в един по-късен момент Тереза Мей може все пак да се препъне в нежеланието на Брюксел да ѝ даде всичко, което тя желае.

За самия ЕС продължаващата неразбория в британското правителство е едно ненужно и нежелано допълнително бреме. В момента има по-важни неща от това да се занимаваш с трайните разпри на различните британски фракции по въпроса за Брекзита. Будещата много тревоги среща на върха на НАТО с американския президент Тръмп, не по-малко застрашителната среща между Тръмп и Путин, споровете около бежанската политика и възходът на популистите в Полша, Италия и Австрия всъщност би трябвало да погълнат цялото внимание и политическите сили на големите държави от ЕС.

Вместо това обаче безплодните дебати около Брекзита изсмукват много енергия и време. А твърдите противници на ЕС във Великобритания сякаш изобщо не разбират световните процеси и в порив на безгранично самонадценяване вярват, че могат сами да се справят с всички предизвикателства.

Напред към пропастта?

Правителството в Лондон все още не е в състояние да каже кой има думата по въпроса за Брекзита и кой точно представлява британската позиция в Брюксел. А докато трае това положение няма никакъв смисъл да се продължават преговорите. Ако обаче сега властта вземе някой от действителните идеолози на Брекзита, Европа може да се прости с всякакви надежди за работещо споразумение. Защото тези идеолози искат само едно: Великобритания да напусне ЕС с гръм и трясък, без никакво споразумение. Част от управляващата партия в Лондон сякаш като сомнамбул се движи към пропастта и никой в Европа не е в състояние да я предпази да не скочи в нея.

https://www.dw.com/bg/не-спират-да-тласкат-великобритания-към-пропастта/a-44593222

 

 

 

 

 

***

epa06017978 British Prime Minister Theresa May delivers a victory speech at the Magnet Leisure Centre after being declared the winner of the vote in the constituency of Maidenhead, England, Britain, 09 June 2017. British voters went to the polls on 08 June, to cast their ballot to elect a total of 650 Westminster Members of Parliament to form the next British Government, in a General Election called by British Prime Minister Theresa May.  EPA/WILL OLIVER

epa06017978 British Prime Minister Theresa May delivers a victory speech at the Magnet Leisure Centre after being declared the winner of the vote in the constituency of Maidenhead, England, Britain, 09 June 2017. British voters went to the polls on 08 June, to cast their ballot to elect a total of 650 Westminster Members of Parliament to form the next British Government, in a General Election called by British Prime Minister Theresa May. EPA/WILL OLIVER

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.