Съпротивата срещу Тръмп е яростна, но … това го прави още по-силен

август 3 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, Интервю, Новини

 

Американската съпротива е жива. Наистина, масовите демонстрации срещу Доналд Тръмп са рядкост. Но по телевизията президентът денонощно е прикован на позорния стълб. Не само MSNBC, лявото съответствие на послушния на Тръмп канал Fox News, а и CNN почти не се занимават със събития, които нямат връзка с Тръмп. Ако правителството е претърпяло съдебно поражение, съдии биват издигани в герои. Или пък се канят ветерани-републиканци, които, от позицията на консервативните си възгледи, потвърждават, че Тръмп е безумец, негодник, престъпник и/или предател.

Емоционална спойка за привържениците му

Никой обаче не допринася тъй много за укрепване на властта на президента, както неговите противници. Без значение дали критиката им е справедлива. Който непрестанно обявява всяка погрешна стъпка на Тръмп за държавна криза, всеки негов неудачен ход – за позор за нацията, и всяка негова щуротия – за смъртен грях, сплотява привържениците на Тръмп. Недоволството от общото недоволство е емоционалната спойка, която държи привържениците на Тръмп.

Това се отнася не толкова до твърдото ядро на фракцията „Да направим Америка отново велика“. Расистите и яростните противници на елитите нямат нужда от CNN, за да се прехласват по човека, който говори и официално на техния език. Онези 46% от американските избиратели, които през 2016 г. вкараха Тръмп в Белия дом, бяха несравнимо по-широка коалиция. Тя обхващаше милиони американци, на които Тръмп им се виждаше съмнителен, та дори чак и противен, но за когото те все пак решиха да гласуват, предпочитайки този риск пред другия – всичко да си остане като преди, ако спечели Хилари Клинтън.

Много избиратели на Тръмп все пак имат нещо в ръцете днес: фирмите се радват на дерегулацията и намаляването на данъците, а религиозната десница предвкусва консервативния обрат, който се очаква след назначаването от Тръмп на новите съдии. Само че допитванията до общественото мнение показват, че твърде много избиратели са недоволни от политиката Тръмп и неговото управление – от търговските войни до новите държавни задължнения, от симпатиите към Путин до разклатеното доверие в НАТО, и от тирадите му в Туитър до аферата Сторми Даниелс.

Само че на избирателите на Тръмп им е дошло до гуша непрестанно да се сблъскват с морални забележки: Как можахте да го изберете?! Въпреки съмненията си в пригодността на Тръмп за най-високия пост, те лично трябва да понасят презрението на хора, които поголовно критикуват победителя в изборите. Възприели неговия израз за „лов на вещици“ (относно разследванията за намесата на Русия в американските избори), те призовават: „Оставете човека на мира!“ Близо 90 на сто от републиканците междувременно са за Тръмп. Единствено Джордж У. Буш е постигал такова високо одобрение, и то малко след атентатите от 11 септември. Както тогава терористите от Ал Кайда, така днес „истериците“ от CNN и сие сплотяват зад президента десетки милиони американци.

Опонентите на Тръмп не са убедителни

След всички американски избиратели обаче одобрението за Тръмп е скромно. Ето защо е възможно демократите да успеят да мобилизират достатъчно избиратели, за да спечелят следващите избори. Само че противниците на Тръмп засега не са убедителни. Те представят позициите си точно толкова самодоволно, колкото самодоволно реагира и самият президент.  Да се изслушва опонента не е на мода в Америка, за разлика от това да се хиперболизира и преувеличава.

След пресконференцията с Путин в Хелзинки Тръмп незабавно беше заклеймен като „предател“, сякаш трезвият анализ не доказа, че той постигна за страната си по-малко, отколкото Путин за своята. И сякаш решението за систематично разделяне на децата на мигранти от родителите им не е достатъчно отблъскващо само по себе си, та трябваше да се правят сравнения с концлагерите на нацистите.

Не всички медии се нахвърлят срещу Тръмп, за да вдигнат рейтинга си. Разследващи журналисти публикуват наистина добри материали. Сериозните от тях правят разлика между скандални подробности и значими факти. И не е тяхна вината, че в крайна сметка воят срещу Тръмп е тъй силен, но точно поради това и непродуктивен от гледна точка на противниците му.

Разцепление в обществото

Медиите знаят също, че Тръмп е много наясно с медийните механизми. Безпомощни, журналистите наблюдават как президентът се бори срещу огъня с огън и превръща тях самите в ускорители на пожара. В разгорещен дебат Тръмп пуска в Туитър някоя нова ужасна нелепост и после със задоволство наблюдава как и най-солидните аргументи на опонентите му потъват, засмукани във водовъртежа на потока от фалшиви новини.

Както никога досега си приличат представите на привържениците и на демократите, и на републиканците за сегашния президент. При управлението на Тръмп в Америка се засилва фаталното разцепление на обществото на два враждебни лагера. „Мога да застана на Пето авеню и да стрелям срещу някого. И пак няма да загубя избиратели“, беше заявил Доналд Тръмп още в предизборната борба. И не е като съвсем да няма право, сочи реалността днес.

Андреас Рос, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

http://klassa.bg/news/Read/article/286935_%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BE%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD

 

--- Тръмп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.