РАЗБИВАТ БАН ЗАРАДИ ИМОТИТЕ

август 14 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, За БАНИ, Интервю, История, Новини

 

Васил Василев

РАЗБИВАТ БАН ЗАРАДИ ИМОТИТЕ

Борисов дал 10-дневен срок на БАН и НИХМ да намерят решение на спора си. Ако не успеят, той щял да отсъди.

Отсега можем да кажем, че до соломоновско решение няма да се стигне. След което премиерът ще разпореди НИХМ да премине към МОН, т.е. на негово подчинение.

Прогнозата е толкова категорична, защото проблемът между БАН и НИХМ въобще не е разпределението на средствата, получени от държавата. Целта е Институтът по хидрология и метеорология да излезе от БАН и да получи някакъв самостоятелен статут.

Най-важният елемент на тази “ самостоятелност “ ще е правото да получи и собствеността върху сградите, в които се помещава. После метеоролозите ще получат допълнително някой лев от бездънната каса на премиера, ще им вдигнат малко заплатите, но….

Срещу това благодеяние те после ще решат, че сградите на НИХМ вече не са им така необходими и ще започнат да ги продават.

Ето къде е заровено червейчето.

След НИХМ и други институти ще поискат независим статут, ще получат по някое и друго локумче, премийка, обещание за комисионна на директора и скоро това, което е днес БАН, ще престане да съществува.

Борисов беше хвърлил око на имотите на БАН още при първия си мандат. Тогава, чрез Дянков, той се опита да задуши храма на българската наука, като учените бяха обявени за “ феодални старци „. Опитът не успя, но войната срещу БАН, по-точно за имотите на БАН, продължи. Видимо Борисов е намерил в лицето на шефа на НИХМ троянския кон, с чиято помощ да започне разбиването на Академията.

Българската Академия на науките е създадена през 1869 г. като Българско книжовно дръжество. Един от първите дарители е Васил Левски. Догодина БАН трябва да отбележи 150-годишнината си. Алчността на управляващите обаче може да осуети този юбилей.

Истеричният и безогледен грабеж е практика при всяко редовно българско правителство, което чувства, че ще падне. При някои хитреци обаче кражбите започват с летящ старт от първите дни на управлението и продължават с неотслабващо темпо през целия мандат.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1779397205448505&id=520576807997224

 

 

 

***

2013_04_24_Boyko_Borisov_snimka_Asen_Tonev-Dnevnik_bg[1]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.