ООН: КРИЗАТА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА. БЕДНИТЕ ДА ЯДАТ НАСЕКОМИ

август 24 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, Новини

 

ООН: КРИЗАТА СЕ ЗАДЪЛБОЧАВА. БЕДНИТЕ ДА ЯДАТ НАСЕКОМИ

 

Експерти на ООН публикуваха доклад, в който хвалят хранителните и вкусови качества на насекомите. Според тях, въвеждането им в менюто на по-бедните държави по света може да стане един от основните пътища за разрешаване на продоволствената криза, която тепърва се очаква да се задълбочи.

Докладът на анализаторите на Огранизацията за изхранване и селско стопанство към ООН – FAO, бе посрещнат със смесени чувства от световните медии, пише БЛИЦ.

В съвременното общество яденето на насекоми е практически табу, поне що се отнася до Запада. Туристи, посетили някои азиатски, африкански или южноамерикански държави обаче са се престрашавали да опитат местни специалитети от мравки или скакалци и твърдят, че са били приятно изненадани от деликатесите.

Според редица прогнози към 2050 г. населението на Земята ще достигне 9 млрд. души. За да изхраним толкова хора, текущият обем на производство трябва да скочи почти двойно – се казва в увода на доклада, публикуван на сайта на FAO.

Експертите на ООН подчертават, че на фона на демографския бум площите, пригодни за селскостопанска обработка, стремително намаляват. В същото време, промишленият риболов в световните океани вече е свръх развит, а ситуацията се усложнява от климатичните промени и недостига на чиста питейна вода.

За да разрешим продоволствената криза, трябва да преосмислим източниците си на прехрана и методите за производство и преработка на продуктите – предупреждават от ООН.

 

ООН препоръчва: Хрупайте буболечки

Те са богати на протеини и минерали и са много екологични, отчитат експерти

ООН има ново оръжие срещу глада и замърсяването – насекомите, които пълзят или летят край нас, съобщава  Асошиейтед прес.

Организацията на ООН за прехрана и земеделие приветства използването на скакалци, мравки и други насекоми за храна на хора, селскостопански животни и домашни любимци. Доклад от 200 страници, огласен на пресконференция в централата на организацията в Рим, изтъква, че 2 милиарда души по света вече включват в храната си насекоми, които са богати на протеини и минерали и са много екологични.

Насекомите „много ефикасно“ превръщат храната си в месо, което е подходящо за ядене, изтъкна организацията.

Повечето насекоми произвеждат по-малко вредни за околната среда парникови газове, а и се хранят с човешки и хранителни отпадъци и компост. Засега насекомите, използвани за храна, се събират в горите. Повечето специализирани ферми са обикновено семейни и обслужват пазарни ниши.

„Насекомите са навсякъде и те се възпроизвеждат бързо. Те оставят и нисък отпечатък в околната среда. Сравнени с месото и рибата, протеините им са с високо качество и са „особено важни като хранителна добавка за недохранените деца“, отчитат от организацията.

Насекомите са също богати на мед, желязо, магнезий, манган,фосфор, селен, цинк. Те са и източник на фибри.

Университетски биолози анализираха хранителната стойност на ядливи насекоми. Някои от тях, като бръмбари, мравки, скакалци и щурци се доближават до нетлъстото месо и рибата по съдържание на протеини в един грам.

 

 

***

Яж насекоми

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.