Край на хегемонията на долара, обяви Блумбърг

октомври 9 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, Новини

 

Край на хегемонията на долара, обяви Блумбърг

 

 

Краят на фегемонията на долара в световните финанси и търговията бе предречен от авторитетната американска агенция и телевизия Блумбърг. Това стана в навечерието на пускането наведнъж на щатски дълг за 3 млрд. долара от Китай на пазарите днес, поредна порция от над 1 трилион задължения на Вашингтон, които комунистически Пекин държи. Преди това Русия за два месеца се освободи от десетки милиарди долари в облигации на американския дълг. Двете държави усилено събират и златни резерви и се борят за възстановяване на златния стандарт, изместен от доларовия, зад който обаче не стоят реални активи. Те преминават към разплащания в собствените си валути, което вече предпочитат с тях и Индия, Турция, Иран, Венецуела. КНР, Индия и Русия са 3 от 5-те икономики, които ще са водещи в света в следващите десет години по американските прогнози.

Дори премиерът на ЕС Жан Клод Юнкер се изказа за преминаване към разплащания в евро, когато европейските държави търгуват с другите, особено при енергийните ресурси. Независимо дали внася от Русия или от ОПЕК, Съюзът ще се опита да се освободи от зависимостта на този огромен пазар от американската валута. Китай вече направи тази промяна като контрасанкция към САЩ, отказа се и от американския втечнен газ в полза на руския.

За независимост от нея пряко говори финансовият министър на Франция – един от двата кита, на които се крепи Европа. Бруно Льо Мер говори и за освобождаване от васалството пред САЩ и техния долар, цитира го Блумбърг.

В същото време американският дълг постави нов рекорд, като сумата му премина 21,5 трилиона долара.

http://19min.bg/news/8/105345.html#105345

 

 

Свързани новини

14.08.2018

Лавров: Дните на долара в международната търговия са преброени

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Анкара, обяви, че дните на долара като стандартна валута в международната търговия са преброени. Той допълни, че Москва обмисля споменатата и от Ердоган мярка за въвеждане на националните валути в двустранната търговия с Китай, Иран и Турция, предаде БНР.

Днес индексите на европейските капиталови пазари показват нормализация след вчерашния срив заради цената на лирата. Причината са обявените от Анкара мерки за гарантиране на ликвидността на валутата.

Първият дипломат на Кремъл също заяви, че наложените от Вашингтон повишени вносни мита и икономически санкции спрямо Анкара и Москва са нечестно средство в глобалната търговия.

http://19min.bg/news/8/103701.html

 

 

 

***

04 Доларът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.