ОТКРИХА ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА ЗА СЪБОРА В БОЛГРАД

април 11 | Posted by admin | Новини

Агенция „Фокус“

Болград. Инициативният комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград откри дарителска сметка в български лева. това съобщиха от Информационен портал на българите в Украйна. Сега желаещите да помогнат за възстановяването на българската църква в Украйна ще могат да внесат своята лепта без да плащат високи суми при превод в чуждестранни банки. Дарителската сметка е отворена в Банка ДСК – Клон Дондуков.

Получател: ИКВСПС (Инициативен Комитет за Възраждане на Свято-Преображенския Събор); IBAN: BG57STSA93000020206880; BIC: STSABGSF.

На 26 януари 2012 г. избухна пожар в Българската светиня в Украйна. Пред очите на стотици жители на гр. Болград изгоря куполът на катедралата. Спасителната служба и военните успяват да изнесат иконите. Потушаването на пожара продължи повече от 10 часа с участието на пожарни екипи и от съседните градове. Причините за възникване на пожара все още не са изяснени.

Спасо-Преображенският събор, паметник на културата, е построен с труда и средствата на българските преселници в края на 18-ти и в началото на 19-ти век. Църквата е осветена на 29 октомври 1838 г. и тази дата става неин храмов празник.

Съборът е светиня не само за бесарабските българи. През 1938 г. в България тържествено е отбелязана 100-годишнината на храма. Тогава се ражда идеята денят на освещаването на храма 29 октомври (16-и по стар стил) да бъде Ден на бесарабските българи. С този акт се отдава дължимото на тази общност, която е участвала в борбите за национално и културно възраждане на българския народ, и в строителството на Нова България след Освобождението през 1978 година.

Веднага след пожара, в социалната мрежа Фейсбук бе създаден Инициативен комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград. Идеята на Райна Манджукова бе подкрепена от стотици съмишленици и желаещи да помогнат за възстановяване на духовното средище на българите в Украйна.

Ние не започнахме да събираме пари. Първоначалният стремеж бе да покажем на бесарабските ни сънародници съпричастност. Присъединиха се хора, работещи в най-различни сфери. Не мога да скрия радостта си, че постъпиха много идеи за подкрепа и също така за набиране на средства”, каза Райна Манджукова.

Десетки български училища по света и в България изнесоха на нашите деца открити уроци „Болградският събор – храмът на възродената българщина”, по време на който бе прожектиран филмът „Перлата на Бесарабия”. Учениците и родители активно се включиха в дискусията какво може да се направи и как да се помогне. Ваня Пенчева от българското училище Св. Иван Рислки (Хатива, Испания) разказа за затрогващата постъпка на шестокласничката Марина, от три месеца събирала по 50 цента на ден за някаква игра, и накрая дарила събраните пари за Събора. Третокласничката Йоана от „Малкото българско училище в Чикаго” разплака учители и родители, като заяви, че ще дари своите 15 долара и 1 цент, които спечелила като разхождала кученцето на съседите… И такива примери още много.

Около 20 изпълнители и творчески формации, сред които са оперният певец Ивайло Михайлов, солистката от НФА „Филип Кутев” Радостина Йовкова, Група „Точка БГ” и др., ще се включат в Благотворителни концерти за подпомагане на възраждането на Българската светиня в Болград. Първият такъв концерт ще се състои на 20 април 2012 г. в Пловдив, а водещ на концерта ще е известният в цяла България бесарабски българин Руслан Мъйнов. Очаква се да бъде определена датата на концерта в Бургас, където той ще мине под егидата и с подкрепата на Общината. Тече подготовка на концерта във Варна.

Инициативата за провеждане на Лектории, включващи излъчване на филма „Перлата на Бесарабия” и участие на Райна Манджукова и доц. Пламен Павлов е на студентския Дискусионен клуб „280”. С историята и настоящето на Свято-Преображенския събор вече се запознаха младежите, посетили лекториите в Софийски университет (на 7 март) и в Университета за архитектура, строителство и геодезия (на 21 март). В близките седмици Лекторията ще се проведе в Нов Български университет, Националната спортна академия и във Великотърновския университет.

Финансово подкрепа оказаха редица общини. Така например от бюджета на Община „Тунджа” дариха 15 хил. лв., общинарите в Добрич отпуснаха 10 хил. лв. Ръка подадоха от Генерал Тошево, Търговище и Сливен. С подкрепа на Кметството в Сливен ще се проведат четири концерта – на 3, 11, 17 и 18 април.

Не само надеждата е жива, но и за пореден път ние, българите, доказваме че заедно сме силни. Призовавам всички българи да се присъединят към кампанията за набиране на средства за възстановяване на Събора в Болград. Ще се радвам на нови предложения за инициативи, които може да споделите в Групата на Инициативния комитет за възраждане на Свято-Преображенския събор в Болград и на имейлите, посочени в сайта на кампанията www.preobrajenie-bolgrad.info”, добави Райна Манджукова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.