Борисов е факир – умее пъргаво да се разграничи от себе си

ноември 3 | Posted by admin | Интервю, Новини

Автор Мирослав Иванов

Премиерът Бойко Борисов обича да говори за пъргавината си на каратист и пожарникар. По обясними причини в минало време. Борисов обаче не обича да говори за своята гъвкавост, умението да се снишава, да се завърта около оста си и най-вече да се разграничава от себе си като политик.

А го прави доста често. И очевидно успешно. Успешно е, след като управлява вече 10 години в този режим.

Поредното разграничаване на Борисов дойде във вторник.

Как звучи новината

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на парламентарната група на ГЕРБ „да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол“, с която „да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна“.

Става дума за последните промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които бяха одобрени от Народното събрание преди седмица. Те бяха одобрени с гласовете на широка коалиция от всички парламентарни сили. Приемането им се превърна в цирк.

Между първо и второ четене първо депутатът от „Атака“ Николай Александров предложи специфичните задължения на приватизираното дружество, пряко свързани с предмета му на дейност, да не могат да бъдат вменени на купувача за срок от повече от пет години.

Според предложението на Александров това няма да важи за задълженията за запазване на седалището на приватизираното дружество, предмета на дейност и задълженията за инвестиции и трудова заетост.

Предложението на Александров беше своеобразно „надградено“ от народния представител от гражданската квота на ВМРО Емил Димитров – Ревизоро. Ревизоро предложи промяната да се прилага и за сключени приватизационни договори, по които към датата на влизане в сила на закона няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите пет години следприватизационни задължения. Така всички, които отговарят на тези условия, но поетите им ангажименти са за срок от повече от пет години и не са изпълнени, получават амнистия.

Големите ползи

Най-голяма полза от гласуваните в Народното събрание промени биха имали собствениците на Български морски флот братя Домусчиеви. Според изчисления на вицепремиера Валери Симеонов братята приватизатори на БМФ дължат над 50 млн. лв. неустойка по неизпълнението на приватизационния им договор.

Сред потенциалните бенефициенти на лобистката поправка е и ДПС депутатът Делян Пеевски по две линии. По приватизацията на „Булгартабак холдинг“, за което ноторно известен факт е, че се контролира от Пеевски, също има приватизационни ангажименти, които не се изпълняват. Там има и все още доста време от срока, в който приватизаторът е отговорен да спазва подписаните ангажименти.

Новият партньор на Пеевски в издателския филм – компанията „Ню имидж“, също би получила хубав подарък, ако промените в закона влязат в сила.

Гласуването

Скандалните промени очаквано предизвикаха силни критики основно в социалните медии и в медиите, които не са под контрола на Делян Пеевски. Още преди гласуването основните коментари бяха, че това са откровено лобистки поправки.

Най-забавната част дойде в пленарна зала, където депутатът от „Атака“ поиска да оттегли предложението си, председателят на правната комисия и един от лидерите на ГЕРБ в Народното събрание Данаил Кирилов блокира това искане с аргумента, че то вече е преминало през комисии.

ГЕРБ ясно и недвусмислено застана зад промените. ГЕРБ показа цялата си политическа воля, че иска тези промени да влязат в сила. Две седмици от премиера Борисов не се чу нито една дума за преминалия скоростно законопроект. Борисов имаше всичкото време на света да „поиска от депутатите си“ да гласуват против. Или да предложат алтернативен текст. Не го направи.

Борисов ясно показа с поведението си, че подкрепя тези текстове. Борисов няма никакво морално или политическо право сега да иска ревизия на текстовете.

Единственото, което той може да направи, е да поеме отговорност, че лично той е одобрил тези текстове.

Останалото са селски номерца между юнаците от вечеринките от онова време. Времето на пъргавината на каратист и пожарникар.

http://www.transmedia.bg/2018/07/24/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b5%d0%b1%d0%b5/

 

 

 

***

000 -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.