В България най-добре организирани са мафиотите

декември 9 | Posted by admin | Анализи, Геополитика, Интервю, Новини

000000 - Херкулес и Хидрата 

– – – – –

9 декември – Международен ден за борба с корупцията и мафията. Б.Б. е българският Херкулес

– – – – –

В България нищо не е така добре организирано както организираната престъпност, казва германският експерт Ролф Шлотерер, съветник по борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Ето и подробностите:

„След като прочетох някои български закони, ми стана ясно защо досега в страната има толкова малко осъдени за корупция” – с тези думи командированият от германското правителство в Министерския съвет в София съветник по борбата срещу корупцията и организираната престъпност Ролф Шлотерер се обърна към участниците в открития в София Балкански антикорупционен форум. Ето какво каза за Дойче Веле германският експерт:

Слабите места са много

Дисбаланс, доведен до крайности

”Всъщност по-подробно анализирах българския наказателно-процесуален кодекс, защото той е основата на законодателството и там става въпрос за наказания. Този кодекс е преведен и на немски и така имах възможността директно да го сравнявам с германския законов текст. Останах с впечатлението, че българският наказателно-процесуален кодекс е написан от тези, които защитават престъпниците. И оттогава престанах да се учудвам, че в България има толкова малко осъдени за корупция.

Събирането и представянето пред съда на доказателствата в българския закон е формализирано до абсурд. Формализмът често замъглява дори смисъла на водените дела. Търсенето на истината и наказването на престъпниците в съдилищата на България е оставено на втори план, като преди всичко се следи спазването на формални процедури. Този дисбаланс е характерен и за Румъния, но в България нещата са доведени до крайности. След проведените множество срещи с държавни институции и неправителствени организации по проблемите на борбата срещу корупцията си направих същия извод, какъвто преди това мой колега бе вече извел за Македония. А именно, че нищо тук не е така добре организирано както организираната престъпност.

Мафиотите – гъвкави и добре информирани

Мафиотите като пример за подражание?

За да се намалят щетите от корупцията и действията на мафията, на противодействащите сили са нужни същите качества, които имат мафиотите, а именно гъвкавост, добра информираност и добра вътрешна комуникация. Нетърпима е ситуацията, в която клиентите на правосъдието в България са една крачка пред разследващите органи.

Първото, което трябва да се направи в страната, е да се анализират слабите места в организацията на държавния апарат, в които се е настанила корупцията. При това най-добрите мерки за борбата срещу подкупността в България, Македония или Румъния не са тези, които се вземат в Западна Европа, а тези, които са ефикасни на място. По същия начин както едно Ферари, което в Германия би се движело безпроблемно, но в България веднага би катастрофирало заради дупките по пътищата”, заяви за Дойче Веле германският експерт.

https://www.dw.com/bg/в-българия-най-добре-организирани-са-мафиотите/a-5001523

 

 

 

***

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.