УЧРЕДИХА „ВСЕУКРАИНСКА АСАМБЛЕЯ НА БЪЛГАРИТЕ” В УКРАЙНА

август 27 | Posted by admin | За БАНИ

Тончо Димитров, Асоциация на българите по света

Българската общност в Украйна учреди „Всеукраинска асамблея на българите в Украйна”. Президент на новата обществена организация е Дора Иванова Костова – главен  редактор на в. „Роден край”,  заслужил журналист на Украйна и депутат на Световния парламент на българите. Целите и задачите на
асамблеята са отстояване и реализиране на правата на българите, граждани на Украйна в рамките на украинското, българското и международното законодателство.
По случай създаването на новата организация и 1150-годишнината от създаването на славянската азбука от Светите братя Кирил и Методий на 9 август т. г. в Одеса бе организиран форум. На дискусията взеха участие над 200 българи от много български дружества в Украйна. Сред официалните лица бяха Елена Петрова – зам.-началник на Управлението на културата, туризма, националностите и религиите на Одеската областна администрация, Стоян Горчивкин – Генерален
консул на РБългария в Одеса, Методи Андреев – консул на РБългария в Одеса, Надежда Антонок – завеждаща сектора за наука, иновации и международните отношения на Одеската областна администрация и др.  Високият дух на живеещите в Украйна българи пролича по време на празничния концерт, който бе представен след обсъжданията.
Присъстващите се насладиха на български народни песни и български хора от различни краища на България, както и на изразителни рецитации на стихове от Христо Ботев и Иван Вазов. Усещането на родова общност не може да се опише с думи. Все повече българи в Украйна взимат участие и в ежегодния събор на гроба на кан Кубрат под надслов „Кубрат събира наследниците си”. Той се организира от 2001 г. по инициатива на Дора Костова.

Текст на снимка:

Българите в Украйна всяка година организират събор при
гроба на кан Кубрат, който минава под надслов „Кубрат събира наследниците си”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.