ХОР „ГУСЛА” ИЗНАСЯ КОНЦЕРТ В ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ”, ПОСВЕТЕН НА БОРИС ХРИСТОВ

май 16 | Posted by admin | Новини

Румяна Милева, в. „Целокупна България”

Академичният хор „Гусла” ще изнесе тържествен юбилеен концерт, посветен на 100-годишнината от рождението на световноизвестния български бас Борис Христов. Концертът ще се състои в столичната зала „България” на 26 май (понеделник) 2014 г. от 19 часа.

„Първите си певчески стъпки Борис Христов прави именно в хор „Гусла”, чийто ръководител по това време е Асен Димитров”, разказва настоящият диригент на гусларите акад. Валентин Бобевски, член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Българският бас №1 на планетата тогава е начеващ юрист. С непогрешим професионален усет Димитров оценява природния дар на новия хорист и през 1940 г. го прави солист. Година по-късно „Гусла” участва в традиционния Коледен концерт в Двореца. Мощният глас на младия певец толкова впечатлява царица Йоанна, че тя му съдейства да учи оперно пеене в Италия.

„В концерта сме включили шедьоври от Верди, Бетовен, Лист, Вебер, Гуно и др. Сред тях са Петър Петров и Бойко Цветанов – ученици на Борис Христов. Двамата  са специализирали оперно пеене в Музикалната академия на великия бас в Рим. Публиката ще чуе и дългогодишните сътрудници на „Гусла”  басът Велислав Велев с изпълнениена  „Блажен муж” и „Господу помолимся” и сопраното Татяна Спиридонова, дописен член на БАНИ , която ще изпълни Молитвата на Елеонора от операта “Силата на съдбата” от Джузепе Верди.

Със специални изпълнения ще бъдат отбелязани още три знакови юбилея: 120-годишнината от рождението на диригента Асен Димитров (ръководи “Гусла” в продължение на 30 г.), 110-годишнината от рождението на композитора Георги Димитров (създател на хоровата диригетска школа в България) и 90-годишнината от създаването на “Гусла”. “Хорът е създаден по идея на маестро Добри Христов, който предлага и името, защото това е типично български инструмент”, разказва маестро Бобевски. Той е осмият диригент и е начело на хора през последните 30 г. Преди него ръководители на „Гусла” са били Добри Хаджиянков, Христо Манолов, Асен Димитров, Руслан Райчев, Васил Стефанов, Димитър Русков, Методи Матакиев. Сладкогласните гуслари ще изпеят „Шуми лесът”.  „Тази песен е част от триптих, написан от Георги Димитров през 1937 г. и посветен на „Гусла”по текст на Мария Конопницка” , уточнява маестро Бобевски. В програмата са включени още песните „Пустите тия гуслари”, „Дафино, вино цървено”, „Що ми е мило и драго”,  „Родна песен нас навек ни свързва”  и др.

За меломаните акад. Бобевски издаде една тайна – тези дни на пазара ще се появи новият диск на „Гусла” с богато илюстрована книжка под надслов „Маршовете за честта и славата на България”, в която са  включени 17 български бойни марша,  записани в студио1 на Българското национално радио. Реализацията на великолепния музикален продукт е станала възможна благодарение на финансовата подкрепа на Красимир Узунов – директор на Информационна агенция „Фокус”. „Патриотичните песни и маршове заемат важно място в репертоара ни заради пиетета на хористите към тях и вярата ни, че те съхраняват и повдигат българския дух. Благодарен съм на председателя на БАНИ акад. Григор Велев, който покани хор „Гусла” да открие със знакови български песни Първия събор на българите във Варна през ноември 2008 г.”, изтъкна още Валентин Бобевски.

 

One Response to “ХОР „ГУСЛА” ИЗНАСЯ КОНЦЕРТ В ЗАЛА „БЪЛГАРИЯ”, ПОСВЕТЕН НА БОРИС ХРИСТОВ”

  1. Евдокия Лазарова каза:

    Непеменно искам да купя този диск. Моля ви да ме уведомите откъде.
    Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.